Бар два абортуса на свако рођено дијете

На свако рођено дијете у Војводини десе се бар два абортуса, рекао је управник Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, Тихомир Вејновић.

Србија 22.08.2016 | 13:25
Бар два абортуса на свако рођено дијете
Вејновић напомиње да не постоје тачни подаци о броју абортуса јер се не води прецизна евиденција и регистрација сваког прекида трудноће, али да се претпоставља да се у Војводини на једно рођено дијете ураде два абортуса.

"На основу формуле која укључује број жена у репродуктивном периоду, броја рођене дјеце и употребе ефикасне контрацепције, може се извести закључак да је свакако број абортуса у Војводини и Србији, као и у БиХ, Црној Гори и Македонији, међу највишима у Европи", каже Вејновић.

Објашњава да је главни разлог великог броја абортуса неупотреба ефикасне и савремене контрацепције. Он истиче да постоје бројне предрасуде према хормонској и интраутериној контрацепцији (спирала) које се преносе генерацијама.

"У европским земљама у којима је сексуално васпитање добро организовано и гдје се зна да пилуле и спирала имају много предности и чувају репродуктивног здравља, а не угрожавају га, број абортуса је најмањи. Нажалост, код нас се још увек споро иде ка овом циљу, мада се протеклих година у Војводини изузетно успјешно спроводило 'Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу' у 70-ак средњих школа", наводи Вејновић.

Више од 90 одсто свих прекида трудноће немају медицинске разлоге и то су абортуси који се раде до десете недјеље трудноће. Жене које на овај нчин одустају о мајчинства, каже Вејновић, нико не савјетује, не разговара са њима, не предочава им могућност задржавања дјетета.

Послије 10. недјеље раде се абортуси који су медицински оправдани.

"Уколико је прекид трудноће између 10. и 20. недјеље, а у зависности од степена трудноће, може да се ради и лијековима за изазивање побачаја. То су простагландински препарати који покрећу и изазивају порођај, па самим тим и побачај. Када је у питању побачај послије 20. недеље, прво се успава беба, односно уради се фетицид, убризгавањем калијум-хлорид у срце бебе. Након смрти бебе ради се киретажа. Ризик за мајку је исти као и код сваког другог оперативног захвата", наводи управник Бетаније.

Како објашњава, постоје лијекови за изазивање побачаја који могу да се користе и у трудноћи која је до десет недјеља стара. Ово се зове медикаментни абортус и ради се помоћу два лијека која још нису регистровани код нас, мада се користе успјешно у многим земљама Европе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

22.08.2016 19:29

Абортус је убиства неродјеног дјетета које немозе да се брани. Због тога абортуст или ЦЕДОМОТСТВО треба ЗАКОНОМ забранити а сваку несавјесну "мајку" које се одлуци на абортус или доцтора и бабицу који абортус изврсе без здраствених потреба треба судити за гнусни злоцин убиства са предомисљсјем као највеце криминално дјело. Мајке које у садасње време врсе цедоморство своје неродјене дјеце нису достојне да се зенама назову. Бог је зенама дао плодне и неплодне дане када оне могу и немогу да остану трудне. Зато нека зене мало висе обрате пазњу на своје тијели а не сами да размисљају о томе како це другоме ноге да сире?!

ОДГОВОРИТЕ