Bar dva abortusa na svako rođeno dijete

Na svako rođeno dijete u Vojvodini dese se bar dva abortusa, rekao je upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, Tihomir Vejnović.

Srbija 22.08.2016 | 13:25
Bar dva abortusa na svako rođeno dijete
Vejnović napominje da ne postoje tačni podaci o broju abortusa jer se ne vodi precizna evidencija i registracija svakog prekida trudnoće, ali da se pretpostavlja da se u Vojvodini na jedno rođeno dijete urade dva abortusa.

"Na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene djece i upotrebe efikasne kontracepcije, može se izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi", kaže Vejnović.

Objašnjava da je glavni razlog velikog broja abortusa neupotreba efikasne i savremene kontracepcije. On ističe da postoje brojne predrasude prema hormonskoj i intrauterinoj kontracepciji (spirala) koje se prenose generacijama.

"U evropskim zemljama u kojima je seksualno vaspitanje dobro organizovano i gdje se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivnog zdravlja, a ne ugrožavaju ga, broj abortusa je najmanji. Nažalost, kod nas se još uvek sporo ide ka ovom cilju, mada se proteklih godina u Vojvodini izuzetno uspješno sprovodilo 'Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju' u 70-ak srednjih škola", navodi Vejnović.

Više od 90 odsto svih prekida trudnoće nemaju medicinske razloge i to su abortusi koji se rade do desete nedjelje trudnoće. Žene koje na ovaj nčin odustaju o majčinstva, kaže Vejnović, niko ne savjetuje, ne razgovara sa njima, ne predočava im mogućnost zadržavanja djeteta.

Poslije 10. nedjelje rade se abortusi koji su medicinski opravdani.

"Ukoliko je prekid trudnoće između 10. i 20. nedjelje, a u zavisnosti od stepena trudnoće, može da se radi i lijekovima za izazivanje pobačaja. To su prostaglandinski preparati koji pokreću i izazivaju porođaj, pa samim tim i pobačaj. Kada je u pitanju pobačaj poslije 20. nedelje, prvo se uspava beba, odnosno uradi se feticid, ubrizgavanjem kalijum-hlorid u srce bebe. Nakon smrti bebe radi se kiretaža. Rizik za majku je isti kao i kod svakog drugog operativnog zahvata", navodi upravnik Betanije.

Kako objašnjava, postoje lijekovi za izazivanje pobačaja koji mogu da se koriste i u trudnoći koja je do deset nedjelja stara. Ovo se zove medikamentni abortus i radi se pomoću dva lijeka koja još nisu registrovani kod nas, mada se koriste uspješno u mnogim zemljama Evrope.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

22.08.2016 19:29

Abortus je ubistva nerodjenog djeteta koje nemoze da se brani. Zbog toga abortust ili CEDOMOTSTVO treba ZAKONOM zabraniti a svaku nesavjesnu "majku" koje se odluci na abortus ili doctora i babicu koji abortus izvrse bez zdrastvenih potreba treba suditi za gnusni zlocin ubistva sa predomisljsjem kao najvece kriminalno djelo. Majke koje u sadasnje vreme vrse cedomorstvo svoje nerodjene djece nisu dostojne da se zenama nazovu. Bog je zenama dao plodne i neplodne dane kada one mogu i nemogu da ostanu trudne. Zato neka zene malo vise obrate paznju na svoje tijeli a ne sami da razmisljaju o tome kako ce drugome noge da sire?!

ODGOVORITE