Украјинци хтјели Путина за свог предсједника

Бивши предсједник Украјине Виктор Јушченко (62) признао је да је 2008. године чак 70 одсто Украјинаца хтјело да им предсједник буде Владимир Путин!

Свијет 22.08.2016 | 12:36
Украјинци хтјели Путина за свог предсједника
Ту шокантну информацију Јушченко је саопштио уочи предстојећег празника 25-годишњице независности Украјине. У интервјуу који је дао кијевским новинарима Јушченко је испричао да је Русији било лако да припоји Крим и заузме Донбас зато што је код Украјинаца била слаба национална свијест односно национално јединство.

"Кад сам био предсједник Украјине, организовали смо социолошко истраживање чији је резултат показао да је 2008. године 70 посто Украјинаца хтјело да им Владимир Путин буде предсједник", изјавио је Виктор Јушченко и додао:

"Чак и годину дана касније, више од половине Украјинаца је то жељело. На нашој територији постојао је 'руски свијет".

Његово признање изазвало је праву буру незадовољства и противници су Јушченка масовно извријеђали називајући га "московском продатом душом". Он није улазио у полемике већ је понављао исту реченицу:

"Ми морамо да тражимо узроке оваквог стања код себе, да видимо имамо ли шансу да све исправимо".

Али, ни сам Јушченко не жели да призна своје гријехе. Он је имао шансу да поправља и исправља стање у Украјини, али показало се, као и у многим другим земљама, да политичари једно говоре и обећавају док освајају власт, а друго кад сједну у фотеље.

У вријеме "наранџасте револуције" Јушченко је обећавао да ће се жестоко борити против корупције. Али, када је 26. децембра 2004. изабран за предсједника, окружио се са људима којима је приватни бизнис био важнији од државе. У његовом тиму је био олигарх и садашњи предсједник Петар Порошенко.

У 2008. години, за вријеме сукоба Грузије и Русије, Јушченко је био на страни кума предсједника Грузије Михаила Сакашвилија. У Грузију је слао оружје и ПВО системе. Све то се није свиђало великом броју Украјинаца поготово онима на Криму, гдје је и тада живјела већина Руса.

Уз то, Јушченко није скривао да жели што прије да уђе у НАТО. Већина Украјинаца је била против тога. Тих година цијена нафте и гаса су били високе, што је Русији помогло да има рекордне девизне резерве, па се и живјело знатно боље него у Украјини.

Када се све то зна, можда и није изненађење да су Украјинци жељели да им предсједник буде Владимир Путин

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Исто тако би и Србија и Република Српска,

22.08.2016 10:44

Али ми имамо двије Ватиканске патке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

22.08.2016 12:54

Да је исти Славенски народ. То је истина. Али то су и Пољаци, Чехословаци, Јужно славени, Бугари ....па шта. Ал овај велики манипулатор Лазански, сада се досјетио шта је шта...Пустите људе нека живе како хоће. Зашто би ми хтјели из Босне, а овима не одобравамо да иду из СССР-а. Путин је закон, али воља народа је воља народа...Па нека сарадјују једни с другима, једни уз друге...Докле ове демагогије и замагљивања од великих аналитичара.