Ukrajinci htjeli Putina za svog predsjednika

Bivši predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko (62) priznao je da je 2008. godine čak 70 odsto Ukrajinaca htjelo da im predsjednik bude Vladimir Putin!

Svijet 22.08.2016 | 12:36
Ukrajinci htjeli Putina za svog predsjednika
Tu šokantnu informaciju Juščenko je saopštio uoči predstojećeg praznika 25-godišnjice nezavisnosti Ukrajine. U intervjuu koji je dao kijevskim novinarima Juščenko je ispričao da je Rusiji bilo lako da pripoji Krim i zauzme Donbas zato što je kod Ukrajinaca bila slaba nacionalna svijest odnosno nacionalno jedinstvo.

"Kad sam bio predsjednik Ukrajine, organizovali smo sociološko istraživanje čiji je rezultat pokazao da je 2008. godine 70 posto Ukrajinaca htjelo da im Vladimir Putin bude predsjednik", izjavio je Viktor Juščenko i dodao:

"Čak i godinu dana kasnije, više od polovine Ukrajinaca je to željelo. Na našoj teritoriji postojao je 'ruski svijet".

Njegovo priznanje izazvalo je pravu buru nezadovoljstva i protivnici su Juščenka masovno izvrijeđali nazivajući ga "moskovskom prodatom dušom". On nije ulazio u polemike već je ponavljao istu rečenicu:

"Mi moramo da tražimo uzroke ovakvog stanja kod sebe, da vidimo imamo li šansu da sve ispravimo".

Ali, ni sam Juščenko ne želi da prizna svoje grijehe. On je imao šansu da popravlja i ispravlja stanje u Ukrajini, ali pokazalo se, kao i u mnogim drugim zemljama, da političari jedno govore i obećavaju dok osvajaju vlast, a drugo kad sjednu u fotelje.

U vrijeme "narandžaste revolucije" Juščenko je obećavao da će se žestoko boriti protiv korupcije. Ali, kada je 26. decembra 2004. izabran za predsjednika, okružio se sa ljudima kojima je privatni biznis bio važniji od države. U njegovom timu je bio oligarh i sadašnji predsjednik Petar Porošenko.

U 2008. godini, za vrijeme sukoba Gruzije i Rusije, Juščenko je bio na strani kuma predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija. U Gruziju je slao oružje i PVO sisteme. Sve to se nije sviđalo velikom broju Ukrajinaca pogotovo onima na Krimu, gdje je i tada živjela većina Rusa.

Uz to, Juščenko nije skrivao da želi što prije da uđe u NATO. Većina Ukrajinaca je bila protiv toga. Tih godina cijena nafte i gasa su bili visoke, što je Rusiji pomoglo da ima rekordne devizne rezerve, pa se i živjelo znatno bolje nego u Ukrajini.

Kada se sve to zna, možda i nije iznenađenje da su Ukrajinci željeli da im predsjednik bude Vladimir Putin

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Isto tako bi i Srbija i Republika Srpska,

22.08.2016 10:44

Ali mi imamo dvije Vatikanske patke!

ODGOVORITE
Name

sova

22.08.2016 12:54

Da je isti Slavenski narod. To je istina. Ali to su i Poljaci, Čehoslovaci, Južno slaveni, Bugari ....pa šta. Al ovaj veliki manipulator Lazanski, sada se dosjetio šta je šta...Pustite ljude neka žive kako hoće. Zašto bi mi htjeli iz Bosne, a ovima ne odobravamo da idu iz SSSR-a. Putin je zakon, ali volja naroda je volja naroda...Pa neka saradjuju jedni s drugima, jedni uz druge...Dokle ove demagogije i zamagljivanja od velikih analitičara.