Расте цијена пилећег меса у Српској

У протеклих мјесец дана цијене меса у Србији су драстично скочиле. Свињско месо је покупило од 30 до 40%, а пилетина до 20%.

Република Српска 21.08.2016 | 19:05
Расте цијена пилећег меса у Српској
Скок цијена меса је евидентан и у Републици Српској, такође свињетине, али и пилетине која се и највише конзумира, а чији произвођачи све више негодују због, како они сматрају, и даље ниских цијена.

Цијене меса, поготово свињског, у Србији су скочиле између 30 и 40%. Пилеће месо на тамошњем тржишту је поскупило до 20%.

Код нас су цијене пилетине такође у порасту, али су према тврдњама живинара и даље врло ниске јер су потражња и потрошња значајно опале, док су понуда и производња порасле, што не може обезбједити рентабилно пословање, кажу живинари.

Прије 20-ак дана министар пољопривреде Републике Српске, Стево Мирјанић, рекао је да ће Влада и министарство снажно подржати перадарску производњу у Републици Српској, те да ће се та подршка односити на примарни, произвођачки и финални, прерађивачки дио.

У оквиру тога, министар је обећао одговарајућа средства за проширење објеката финалне прераде у области живинарства. Од обећања, за сада, ништа.

Произвођачи пилетине тврде да се за сада труде да са садашњим цијенама обезбједе пословање које им само покрива трошкове и то како би избјегли стварање залиха.

Овдашња пилетина се дјелимично извози у сусједне земље, али су то мање количине.

За већи пласман је неопходно признавање секртификата овдашње Канцеларије за ветеринарство како би се могло извозити и у земље Европске уније.

Став ресорног министарства о овим проблемима нисмо добили, јер нису одговорили на наша питања.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ма ста

21.08.2016 17:18

Ма дизи цијене док овај трули народ не поцрка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

21.08.2016 18:34

Нека пåсе народ

Name

Боро

22.08.2016 10:22

Цијене прехрамбених проивода су меду најскупљим у Европи. Упоредимо то са Аустријом: Квалитет млијецних производа је много лошији, чак је бесмислено поредити, а цијене су И доо 40% више овде. Месо је горе такође повољније. Слаткиши попут цоколаде, кекса, су и до 200% скупљи. Словенија је нешто виса са цијенама од Аустријее, Хрватска опет мало. Месни производи су у Србији И Ц.Г. су повољнији од 30% па навише. Плате су смијесне за поредити, ако се узме овај сектор где се отима И краде. Весели се српски народе иде ти референдум за дан Републике којег И онако нико од народа не слави, него је то добра прилика да на једном месту видите што више "заслужних " за пропаст овог етнитета, а и шире. Посматрао сам то испред зграде предсједника, Банског, гледао реакције грађана И верујте ми, да се не лажемо видео сам само презир, фрктање, министра Кустурицу. Ајмо опет испочетка Р.С, српски интереси.

Name

семберски месојед

22.08.2016 10:51

Јос мало цемо се вратити у стара времена,уз новитет из кинеске кухиње,,,,МЕНИ би изгледао овако Голубија супа , са керецим одрезком и мацији бут са пацовском главом..... деликатес.....

Name

цццбн

22.08.2016 12:18

Ништа друго и нисмо могли приустити до пилетину која је била напумпана неком обрадом и водом. Купиш батак од пола кг, волуминозан и када га обрадис термицки не остане ни трећина од онолико колико би требало да остане. Е, сад на голе мекиње.

Name

Халал

21.08.2016 21:44

То није проблем добити за пилетину. Тако се проширује тржиште. Ваше цијене су превисоке за ЕУ. Не можете конкурисао Шпанија. Треба бити разуман и информисан. У Београду се може добити Халал сертификат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мордор

22.08.2016 12:20

Потразња и потросња знацајно умањени? Број становника рапидно пада, одосе сви

ОДГОВОРИТЕ