Raste cijena pilećeg mesa u Srpskoj

U proteklih mjesec dana cijene mesa u Srbiji su drastično skočile. Svinjsko meso je pokupilo od 30 do 40%, a piletina do 20%.

Republika Srpska 21.08.2016 | 19:05
Raste cijena pilećeg mesa u Srpskoj
Skok cijena mesa je evidentan i u Republici Srpskoj, takođe svinjetine, ali i piletine koja se i najviše konzumira, a čiji proizvođači sve više negoduju zbog, kako oni smatraju, i dalje niskih cijena.

Cijene mesa, pogotovo svinjskog, u Srbiji su skočile između 30 i 40%. Pileće meso na tamošnjem tržištu je poskupilo do 20%.

Kod nas su cijene piletine takođe u porastu, ali su prema tvrdnjama živinara i dalje vrlo niske jer su potražnja i potrošnja značajno opale, dok su ponuda i proizvodnja porasle, što ne može obezbjediti rentabilno poslovanje, kažu živinari.

Prije 20-ak dana ministar poljoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić, rekao je da će Vlada i ministarstvo snažno podržati peradarsku proizvodnju u Republici Srpskoj, te da će se ta podrška odnositi na primarni, proizvođački i finalni, prerađivački dio.

U okviru toga, ministar je obećao odgovarajuća sredstva za proširenje objekata finalne prerade u oblasti živinarstva. Od obećanja, za sada, ništa.

Proizvođači piletine tvrde da se za sada trude da sa sadašnjim cijenama obezbjede poslovanje koje im samo pokriva troškove i to kako bi izbjegli stvaranje zaliha.

Ovdašnja piletina se djelimično izvozi u susjedne zemlje, ali su to manje količine.

Za veći plasman je neophodno priznavanje sekrtifikata ovdašnje Kancelarije za veterinarstvo kako bi se moglo izvoziti i u zemlje Evropske unije.

Stav resornog ministarstva o ovim problemima nismo dobili, jer nisu odgovorili na naša pitanja.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ma sta

21.08.2016 17:18

Ma dizi cijene dok ovaj truli narod ne pocrka.

ODGOVORITE
Name

Mujo

21.08.2016 18:34

Neka påse narod

Name

Boro

22.08.2016 10:22

Cijene prehrambenih proivoda su medu najskupljim u Evropi. Uporedimo to sa Austrijom: Kvalitet mlijecnih proizvoda je mnogo lošiji, čak je besmisleno porediti, a cijene su I doo 40% više ovde. Meso je gore takođe povoljnije. Slatkiši poput cokolade, keksa, su i do 200% skuplji. Slovenija je nešto visa sa cijenama od Austrijee, Hrvatska opet malo. Mesni proizvodi su u Srbiji I C.G. su povoljniji od 30% pa naviše. Plate su smijesne za porediti, ako se uzme ovaj sektor gde se otima I krade. Veseli se srpski narode ide ti referendum za dan Republike kojeg I onako niko od naroda ne slavi, nego je to dobra prilika da na jednom mestu vidite što više "zaslužnih " za propast ovog etniteta, a i šire. Posmatrao sam to ispred zgrade predsjednika, Banskog, gledao reakcije građana I verujte mi, da se ne lažemo video sam samo prezir, frktanje, ministra Kusturicu. Ajmo opet ispočetka R.S, srpski interesi.

Name

semberski mesojed

22.08.2016 10:51

Jos malo cemo se vratiti u stara vremena,uz novitet iz kineske kuhinje,,,,MENI bi izgledao ovako Golubija supa , sa kerecim odrezkom i maciji but sa pacovskom glavom..... delikates.....

Name

cccbn

22.08.2016 12:18

Ništa drugo i nismo mogli priustiti do piletinu koja je bila napumpana nekom obradom i vodom. Kupiš batak od pola kg, voluminozan i kada ga obradis termicki ne ostane ni trećina od onoliko koliko bi trebalo da ostane. E, sad na gole mekinje.

Name

Halal

21.08.2016 21:44

To nije problem dobiti za piletinu. Tako se proširuje tržište. Vaše cijene su previsoke za EU. Ne možete konkurisao Španija. Treba biti razuman i informisan. U Beogradu se može dobiti Halal sertifikat.

ODGOVORITE
Name

Mordor

22.08.2016 12:20

Potraznja i potrosnja znacajno umanjeni? Broj stanovnika rapidno pada, odose svi

ODGOVORITE