Угрожена природна колонија шишмиша

Пећина Мишарица у насељу Бијели Поток на граници Бањалуке и Челинца била је чувена као мјесто највеће колоније слијепих мишева на Балкану, али у посљедње вријеме број јединки које бораве у њој веома се смањио, па умјесто некадашњих 10.000 сада у њој борави тек двије или три хиљаде.

Република Српска 21.08.2016 | 17:25
Угрожена природна колонија шишмиша
Због константног узнемиравања колонија слијепих мишева у пећини Мишарица се смањила на пар хиљада јединки тако да мислимо да је сад последњи тренутак да се та пећина прогласи спомеником природе и да се на неки начин законски заштити, кажу у Центру за животну средину.

У Европи су све врсте шишмиша заштићене, код нас то још увијек није пракса, јер БиХ једина, чак и у региону, није потписница Европског споразума о заштити шишмиша.

У близини Мишарице, у којој живи пет врста шишмиша, налази се мања Хајдучка пећина. У њој и у Мишарици вршена су арехолошка истраживања, а пронађени су бројни налази из средњег вијека као што су сјекире, алати и слично.

У Министарству за просторну уређење, грађевинство и екологију кажу да су припремили Приједлог Одлуке о заштити Споменика природе "Пећина Мишарица".

У складу са Законом о заштити природе организовано је учешће јавности, путем јавног увида. Међутим, током јавног увида, власник парцеле на којој се налази пећина изразио је изричито противљење, истичући да његова породица и он не желе да се њихово приватно земљиште узурпира.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Питам се

23.08.2016 05:09

Ста све данас није угрозено? Од хомо сапијенса,преко природе,ваздуха,земљине кугле...?

ОДГОВОРИТЕ