Ugrožena prirodna kolonija šišmiša

Pećina Mišarica u naselju Bijeli Potok na granici Banjaluke i Čelinca bila je čuvena kao mjesto najveće kolonije slijepih miševa na Balkanu, ali u posljednje vrijeme broj jedinki koje borave u njoj veoma se smanjio, pa umjesto nekadašnjih 10.000 sada u njoj boravi tek dvije ili tri hiljade.

Republika Srpska 21.08.2016 | 17:25
Ugrožena prirodna kolonija šišmiša
Zbog konstantnog uznemiravanja kolonija slijepih miševa u pećini Mišarica se smanjila na par hiljada jedinki tako da mislimo da je sad poslednji trenutak da se ta pećina proglasi spomenikom prirode i da se na neki način zakonski zaštiti, kažu u Centru za životnu sredinu.

U Evropi su sve vrste šišmiša zaštićene, kod nas to još uvijek nije praksa, jer BiH jedina, čak i u regionu, nije potpisnica Evropskog sporazuma o zaštiti šišmiša.

U blizini Mišarice, u kojoj živi pet vrsta šišmiša, nalazi se manja Hajdučka pećina. U njoj i u Mišarici vršena su arehološka istraživanja, a pronađeni su brojni nalazi iz srednjeg vijeka kao što su sjekire, alati i slično.

U Ministarstvu za prostornu uređenje, građevinstvo i ekologiju kažu da su pripremili Prijedlog Odluke o zaštiti Spomenika prirode "Pećina Mišarica".

U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode organizovano je učešće javnosti, putem javnog uvida. Međutim, tokom javnog uvida, vlasnik parcele na kojoj se nalazi pećina izrazio je izričito protivljenje, ističući da njegova porodica i on ne žele da se njihovo privatno zemljište uzurpira.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pitam se

23.08.2016 05:09

Sta sve danas nije ugrozeno? Od homo sapijensa,preko prirode,vazduha,zemljine kugle...?

ODGOVORITE