ОИ: Бронза за Бланку, страшна Семења, дабл-дабл Фараха!

Бронза за храбру Бланку, злато иде у Шпанију! Хрватска скакачица у вис освојила 10. медаљу за своју земљу. Нема јој равне: Прво злато Кастер Семење! Јужноафриканка освојила своју прву најсјајнију медаљу у трци на 800 метара. Британски атлетичар освојио је своје четврто олимпијско злато у каријери. Доминација САД пред гашење рефлектора! Такмичења на Олимпијском стадиону "Жоао Авеланж" завршена су тријумфима Американки и Американаца у штафетама на 400 метара.

Остали спортови 21.08.2016 | 13:15
ОИ: Бронза за Бланку, страшна Семења, дабл-дабл Фараха!
Бланка Влашић (32) освојила је другу олимпијску медаљу у каријери.

Хрватска скакачица у вис, двострука светска шампионка, изборила се колико је могла са повредом Ахилове тетиве, стиснула зубе и под ињекцијама против болова скочила у Рију 1,97 метара. То је било довољно за треће место.

Олимпијско злато у тој дисциплини одлази у Шпанију, око врата Рут Беитије, која је такође прескочила 197 центиметара, али без рушења летве. Сребро је освојила Бугарска Мирела Демирева, својим личним рекордом.

Напети финиш борбе у скоку у вис одлично је описала и ТВ камера, која је "ухватила" нову шампионку како при последњем Бланкином скоку не сме ни да гледа ка залетишту.

Шпанкиња се окренула ка трибинама и недуго потом зграбила заставу, славећи злато.

Бланка није крила снажне емоције, али дефинитивно не може бити разочарана. За њом је компликован период опоравка од повреде, током којег је за две године само једном прескочила два метра, прошле године у Пекингу.

Све три освајачице одличја покушавале су да прескоче и два метра, али им то није полазило за руком.

После сребра на Играма 2008, Сплићанка је Хрватској ове ноћи донела и 10. медаљу на ОИ у Рију, којом је сигурно олакшала и улепшала вече својим навијачима у домовини, након пораза хрватских ватерполиста од Србије у борби за злато.

Хрватске атлетичарке освојиле су три медаље - Сандра Перковић је златна у бацању диска, а Сара Колак је тријумфовала у бацању копља.

Нема јој равне: Прво злато Кастер Семење! Јужноафриканка освојила своју прву најсјајнију медаљу у трци на 800 метара.

Неизвесности није било. Кастер Семења рутински је освојила злато у олимпијској трци на 800 метара.

Јужноафриканка која је још 2009. подвргавана провери пола због невероватних резултата, освојила је своје прво олимпијско злато, након сребра које је у истој дисциплини освојила у Лондону.

Била је то потпуна доминација атлетичарке одрасле у јужноафричкој провинцији, чији су резултати 2009. запрепастили јавност, јер је у мање од девет месеци побољшала своје најбоље време за чак осам секунди.

Шампионка чији се пол годинама доводи у питање и којој је званично констатован повишен ниво тестостерона, поиграла се са ривалкама у Рију и тријумфовала у времену 1:55,28.

Друга је била атлетичарка из Бурундија Франсин Нијонсаба (1:56,49), а трећа Маргарет Њаирера из Кеније (1:56,89).

Атлетиска историја писана је и у ноћи између суботе и недеље.

Легендарни тркач из Велике Британије Мо Фарах постао је тек други "дугопругаш" у историји који је одбранио олимпијска злата и на 5.000 и на 10.000 метара.

Искусни Британац (33) продужио је владавину тријумфом у Рију, оствареном и ове ноћи, у трци на 5.000 метара, у времену 13 минута и 3,3 секунде.

Конкуренција је била жестока и силно мотивисана, али није изненадила. Етиопљанин Хагос Гебривет био је други са временом од 13:04,35 минута, а Американац Бернард Лагат (рођен у Кенији), донео је својој земљи бронзу са својим најбољим временом сезоне - 13:06,78.

Фарах је овим тријумфом донео Великој Британији 65. медаљу, колико је освојјила и у Лондону. 

Доминација САД пред гашење рефлектора! Такмичења на Олимпијском стадиону "Жоао Авеланж" завршена су тријумфима Американки и Американаца у штафетама на 400 метара.

За крај такмичења на Олимпијском стадиону - доминација америчких штафета.

Програм на "Жоао Авеланжу" затвориле су трке на 800 метара (победница Кастер Семења), на 5.000 метара (победник Мо Фарах) и штафете 4x400, у којима су победиле представнице и представници САД.

Американке су у саставу Кортни Около, Наташа Хејстингс, Филис Френсис и Алисон Феликс тријумфовале у свом најбољем времену сезоне - 3:19,06. Други је био четверац Јамајке (Мекферсон, Мелафин Вилби, Дежксон и Вилијамс - Милс) - 3:20,34, а бронзане су Британке (Дојл, Онуора, Дајмонд и Охуруогу).

Одмах потом, на дан је стављена тачка тријумфом Американаца у трци на истој дистанци у мушкој конкуренцији.

Штафета САД Арман Хал, Тони Макеј, Гил Робертс и Лашон Мерит победили су са временом 2:57,30. Други су били Јамајчани (Метјуз, Ален, Данкли и Френсис) - 2:58,16, а трећи такмичари са Бахама (Расел, Матје, Гардинер и Браун) - 2:58,49.

Трком мушких штафета завршен је програм на Олимпијском стадиону у Рио де Жанеиру, с обзиром на то да ће се у недељу, последњег такмичарског дана, одржати само мушки маратон, али у Самбрадому, стадиону на којем сваке године школе самбе традиционално парадирају током чувеног карневала у Рију.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар