OI: Bronza za Blanku, strašna Semenja, dabl-dabl Faraha!

Bronza za hrabru Blanku, zlato ide u Španiju! Hrvatska skakačica u vis osvojila 10. medalju za svoju zemlju. Nema joj ravne: Prvo zlato Kaster Semenje! Južnoafrikanka osvojila svoju prvu najsjajniju medalju u trci na 800 metara. Britanski atletičar osvojio je svoje četvrto olimpijsko zlato u karijeri. Dominacija SAD pred gašenje reflektora! Takmičenja na Olimpijskom stadionu "Žoao Avelanž" završena su trijumfima Amerikanki i Amerikanaca u štafetama na 400 metara.

Ostali sportovi 21.08.2016 | 13:15
OI: Bronza za Blanku, strašna Semenja, dabl-dabl Faraha!
Blanka Vlašić (32) osvojila je drugu olimpijsku medalju u karijeri.

Hrvatska skakačica u vis, dvostruka svetska šampionka, izborila se koliko je mogla sa povredom Ahilove tetive, stisnula zube i pod injekcijama protiv bolova skočila u Riju 1,97 metara. To je bilo dovoljno za treće mesto.

Olimpijsko zlato u toj disciplini odlazi u Španiju, oko vrata Rut Beitije, koja je takođe preskočila 197 centimetara, ali bez rušenja letve. Srebro je osvojila Bugarska Mirela Demireva, svojim ličnim rekordom.

Napeti finiš borbe u skoku u vis odlično je opisala i TV kamera, koja je "uhvatila" novu šampionku kako pri poslednjem Blankinom skoku ne sme ni da gleda ka zaletištu.

Špankinja se okrenula ka tribinama i nedugo potom zgrabila zastavu, slaveći zlato.

Blanka nije krila snažne emocije, ali definitivno ne može biti razočarana. Za njom je komplikovan period oporavka od povrede, tokom kojeg je za dve godine samo jednom preskočila dva metra, prošle godine u Pekingu.

Sve tri osvajačice odličja pokušavale su da preskoče i dva metra, ali im to nije polazilo za rukom.

Posle srebra na Igrama 2008, Splićanka je Hrvatskoj ove noći donela i 10. medalju na OI u Riju, kojom je sigurno olakšala i ulepšala veče svojim navijačima u domovini, nakon poraza hrvatskih vaterpolista od Srbije u borbi za zlato.

Hrvatske atletičarke osvojile su tri medalje - Sandra Perković je zlatna u bacanju diska, a Sara Kolak je trijumfovala u bacanju koplja.

Nema joj ravne: Prvo zlato Kaster Semenje! Južnoafrikanka osvojila svoju prvu najsjajniju medalju u trci na 800 metara.

Neizvesnosti nije bilo. Kaster Semenja rutinski je osvojila zlato u olimpijskoj trci na 800 metara.

Južnoafrikanka koja je još 2009. podvrgavana proveri pola zbog neverovatnih rezultata, osvojila je svoje prvo olimpijsko zlato, nakon srebra koje je u istoj disciplini osvojila u Londonu.

Bila je to potpuna dominacija atletičarke odrasle u južnoafričkoj provinciji, čiji su rezultati 2009. zaprepastili javnost, jer je u manje od devet meseci poboljšala svoje najbolje vreme za čak osam sekundi.

Šampionka čiji se pol godinama dovodi u pitanje i kojoj je zvanično konstatovan povišen nivo testosterona, poigrala se sa rivalkama u Riju i trijumfovala u vremenu 1:55,28.

Druga je bila atletičarka iz Burundija Fransin Nijonsaba (1:56,49), a treća Margaret Njairera iz Kenije (1:56,89).

Atletiska istorija pisana je i u noći između subote i nedelje.

Legendarni trkač iz Velike Britanije Mo Farah postao je tek drugi "dugoprugaš" u istoriji koji je odbranio olimpijska zlata i na 5.000 i na 10.000 metara.

Iskusni Britanac (33) produžio je vladavinu trijumfom u Riju, ostvarenom i ove noći, u trci na 5.000 metara, u vremenu 13 minuta i 3,3 sekunde.

Konkurencija je bila žestoka i silno motivisana, ali nije iznenadila. Etiopljanin Hagos Gebrivet bio je drugi sa vremenom od 13:04,35 minuta, a Amerikanac Bernard Lagat (rođen u Keniji), doneo je svojoj zemlji bronzu sa svojim najboljim vremenom sezone - 13:06,78.

Farah je ovim trijumfom doneo Velikoj Britaniji 65. medalju, koliko je osvojjila i u Londonu. 

Dominacija SAD pred gašenje reflektora! Takmičenja na Olimpijskom stadionu "Žoao Avelanž" završena su trijumfima Amerikanki i Amerikanaca u štafetama na 400 metara.

Za kraj takmičenja na Olimpijskom stadionu - dominacija američkih štafeta.

Program na "Žoao Avelanžu" zatvorile su trke na 800 metara (pobednica Kaster Semenja), na 5.000 metara (pobednik Mo Farah) i štafete 4x400, u kojima su pobedile predstavnice i predstavnici SAD.

Amerikanke su u sastavu Kortni Okolo, Nataša Hejstings, Filis Frensis i Alison Feliks trijumfovale u svom najboljem vremenu sezone - 3:19,06. Drugi je bio četverac Jamajke (Mekferson, Melafin Vilbi, Dežkson i Vilijams - Mils) - 3:20,34, a bronzane su Britanke (Dojl, Onuora, Dajmond i Ohuruogu).

Odmah potom, na dan je stavljena tačka trijumfom Amerikanaca u trci na istoj distanci u muškoj konkurenciji.

Štafeta SAD Arman Hal, Toni Makej, Gil Roberts i Lašon Merit pobedili su sa vremenom 2:57,30. Drugi su bili Jamajčani (Metjuz, Alen, Dankli i Frensis) - 2:58,16, a treći takmičari sa Bahama (Rasel, Matje, Gardiner i Braun) - 2:58,49.

Trkom muških štafeta završen je program na Olimpijskom stadionu u Rio de Žaneiru, s obzirom na to da će se u nedelju, poslednjeg takmičarskog dana, održati samo muški maraton, ali u Sambradomu, stadionu na kojem svake godine škole sambe tradicionalno paradiraju tokom čuvenog karnevala u Riju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar