Шта пише у споразуму САД и Србије?

СПОРАЗУМ о изручењу који су потписали премијер Србије Александар Вучић и потпредседник Америке Џозеф Бајден, први је уговор из ове области са САД још од 1901. године.

Србија 20.08.2016 | 21:40
Шта пише у споразуму САД и Србије?
Њиме је списак оптужби, за које је могућа међусобна екстрадиција, проширен за читав низ кривичних дела која су "настала" у року од једног века. На врху тог списка су, како сазнају "Новости", тероризам и дела везана за корупцију и финансијске злочине.

Нови уговор ступиће на снагу тек када буде потврђен у Скупштини и наследиће Конвенцију о издавању криваца који су својевремено потписали представници Краљевине Србије.

У Министарству правде кажу да је зато било потребно "унапредити правни оквир те сарадње у складу са савременим законодавством":

"Закључивањем новог билатералног уговора између две земље у овој области, стварају се услови за чвршћу и ефикаснију сарадњу, како осумњичени не би бекством у другу државу избегли вођење кривичног поступка или издржавање казне" објашњавају у Министарству.

"Таксативно наведена кривична дела за које се до сада могло тражити изручење проширена су на скоро сва кривична дела, која познају законодавства САД и Србије, чиме је створена прилика за бољу сарадњу у борби против организованог криминала."

Новим уговором Америке и Србије гарантовано је и начело да се никоме не може судити два пута за исто кривично део.

ПИРАТСТВО И ПОБУНЕ НА БРОДУ

Према "Конвенцији о издавању криваца", које су Краљевина Србија и САД потписале 1901. године, поред "класичних" кривичних дела, као што су убиство, фалсификовање, утаја, силовање, отмица.., екстрадиција се вршила и када је неко био оптужен за уништавање железничких пруга, гусарство, побуну на броду... Под изручења су потпадали и злочини и преступи против закона САД о укидању ропства и трговине робовима. Нису изручиване особе оптужене за политичке преступе.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Когод плати

20.08.2016 20:06

Све може сазнати о било којем држављана Србије. Срећа је да се зло србијанског држављанства завршило с мојим оцем. Немам и не треба ми то држављанство. Нека људи напишу за шта су све били пријављивање од Државе Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

21.08.2016 21:37

Договор је склопљен за сиротињу рају ције побуне се боје садасњи властодрсци. Зато обавезно у договор унесите да он не вази за садасње властодрсце у СРБији и Америци!

Name

Милос

21.08.2016 04:28

Бајдене соколе јос није касно ! Сви ми гријесимо У преводу за глупане ' Косово и Метохија =српско увијек било и остаје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

21.08.2016 07:39

А хоце ли они Србији испоруцити убице и налогодавце из 99 те.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

21.08.2016 12:30

Ево прилике да дрзава Србија оптузи све одговорне за нато бомбардовање и све који су за то одговорни. Да ли це то и урадити зависи само од власти Србије.

ОДГОВОРИТЕ