Šta piše u sporazumu SAD i Srbije?

SPORAZUM o izručenju koji su potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Amerike Džozef Bajden, prvi je ugovor iz ove oblasti sa SAD još od 1901. godine.

Srbija 20.08.2016 | 21:40
Šta piše u sporazumu SAD i Srbije?
Njime je spisak optužbi, za koje je moguća međusobna ekstradicija, proširen za čitav niz krivičnih dela koja su "nastala" u roku od jednog veka. Na vrhu tog spiska su, kako saznaju "Novosti", terorizam i dela vezana za korupciju i finansijske zločine.

Novi ugovor stupiće na snagu tek kada bude potvrđen u Skupštini i naslediće Konvenciju o izdavanju krivaca koji su svojevremeno potpisali predstavnici Kraljevine Srbije.

U Ministarstvu pravde kažu da je zato bilo potrebno "unaprediti pravni okvir te saradnje u skladu sa savremenim zakonodavstvom":

"Zaključivanjem novog bilateralnog ugovora između dve zemlje u ovoj oblasti, stvaraju se uslovi za čvršću i efikasniju saradnju, kako osumnjičeni ne bi bekstvom u drugu državu izbegli vođenje krivičnog postupka ili izdržavanje kazne" objašnjavaju u Ministarstvu.

"Taksativno navedena krivična dela za koje se do sada moglo tražiti izručenje proširena su na skoro sva krivična dela, koja poznaju zakonodavstva SAD i Srbije, čime je stvorena prilika za bolju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala."

Novim ugovorom Amerike i Srbije garantovano je i načelo da se nikome ne može suditi dva puta za isto krivično deo.

PIRATSTVO I POBUNE NA BRODU

Prema "Konvenciji o izdavanju krivaca", koje su Kraljevina Srbija i SAD potpisale 1901. godine, pored "klasičnih" krivičnih dela, kao što su ubistvo, falsifikovanje, utaja, silovanje, otmica.., ekstradicija se vršila i kada je neko bio optužen za uništavanje železničkih pruga, gusarstvo, pobunu na brodu... Pod izručenja su potpadali i zločini i prestupi protiv zakona SAD o ukidanju ropstva i trgovine robovima. Nisu izručivane osobe optužene za političke prestupe.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kogod plati

20.08.2016 20:06

Sve može saznati o bilo kojem državljana Srbije. Sreća je da se zlo srbijanskog državljanstva završilo s mojim ocem. Nemam i ne treba mi to državljanstvo. Neka ljudi napišu za šta su sve bili prijavljivanje od Države Srbije.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

21.08.2016 21:37

Dogovor je sklopljen za sirotinju raju cije pobune se boje sadasnji vlastodrsci. Zato obavezno u dogovor unesite da on ne vazi za sadasnje vlastodrsce u SRBiji i Americi!

Name

Milos

21.08.2016 04:28

Bajdene sokole jos nije kasno ! Svi mi grijesimo U prevodu za glupane ' Kosovo i Metohija =srpsko uvijek bilo i ostaje !

ODGOVORITE
Name

Pitanje

21.08.2016 07:39

A hoce li oni Srbiji isporuciti ubice i nalogodavce iz 99 te.?

ODGOVORITE
Name

ilija

21.08.2016 12:30

Evo prilike da drzava Srbija optuzi sve odgovorne za nato bombardovanje i sve koji su za to odgovorni. Da li ce to i uraditi zavisi samo od vlasti Srbije.

ODGOVORITE