Сви наши референдуми!

Референдум је најважнији облик непосредне демократије. У нормалним друштвима грађани редовно излазе на референдум да би се изјаснили о најважнијим питањима која утичу на њихов живот. Код нас је референдум постао средство политичке манипулације. Република Српска, од свог оснивања 9. јануара 1992. одржала је три референдума и то у јеку грађанског рата у БиХ. Данас, одлуком Уставног суда БиХ, тај датум је оспорен као Дан Републике и најављен је референдум.

Република Српска 20.08.2016 | 20:03
Сви наши референдуми!
Петнаестог маја 1993. расписан је референдум на коме је народ требало да се изјасни о прихватању или одбијању Венс-Овеновог мировног плана.

На референдумском листићу налазило се додатно питање: Да ли се подржава самостално и слободно удруживање Републике Српске са другим државама.

Излазност је била 92% уписаних бирача, а негативан одговор на прво и позитиван на друго дало је 96% изашлих.

Други референдум је за циљ имао спајање некадашње РСК и РС, уз могућност заједничког уједињења са другим српским државама, који је одржан 19. јуна исте године.

Иако је тај референдум пркосио готово свим међународним факторима, па чак и политици коју је водила Србија, излазност је била 95%, а подршку је дало 98,61% изашлих.

Наредне  године, услиједио је Мировни план Контакт групе, иза које су стајале САД, Русија и ЕУ.

Тадашње руководство Републике Српске, предсједник, Влада и Скупштина, одбило је понуђено рјешење и коначну одлуку препустило народу. Одржан је трећи референдум 27. августа 1994. године. Излазност је била 90,86%, а против се изјаснило 96,06% изашлих.

За разлику од СДС-ове власти која ни у рату није презала од референдума, Милорад Додик је много јачи на ријечима, али му реализација редовно изостаје. Тако је од 2006. када се поново вратио на власт, па све до ових дана, иако је Референдум о самосталности Републике Српске саставни дио Декларације СНСД-а под називом „Слободна и самостална РС“.

Референдум је у Републици Српској најчешће потезан у предизборно вријеме, и док трају кампање. Како о отцјепљењу, тако и о уласку у НАТО.

Велика прашина дигла се и због најаве референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ 2011. године. Додик је успио да најаву референдума прикаже као велику побједу и истргује уступак од ЕУ у виду Структуралног дијалога о правосуђу БиХ, који никаквог резултата није дао.

Као што се Слободан Милошевић својевремено зазирао од референдума у Републици Српској, тако ни Александар Вучић данас не гледа благонаклоно на преиспитивање народне воље која није по мјери међународне заједнице.

Иако је наговјештавано да ће премијер Србије од Додика поново затражити одустајање од референдума, то се није десило. Вучић је рекао да се, када је у питању реферндум о Дану Републике Српске, неће мијешати у унутрашње ствари у Републици Српској и БиХ.

Прије годину дана Народна скупштина Српске донијела је, односно реактивирала одлуку о одржавању још једног референдума о раду правосуђа БиХ. Међутим, та одлука никад није објављена у Службеном гласнику Републике Српске јер Додик није дао зелено свјетло.  

Уколико ни овај референдум не буде реализован, Додиков коалициони партнер Петар Ђокић, за Додика има поруку.

Референдум о Дану Републике Српске је ујединио и бошњачки политички корпус, па су одреда затражили интервенцију међународних фактора, Тужилаштва и Уставног суда БиХ као и ЦИК у спријечавању референдума. Њаваљени су и  референдум о укидању ентитета и изласку Сребренице из оквира Републике Српске.

Бакир Изетбеговић за Додика каже да носи „јапанску маску са два лица“, и да га треба зауставити у његовој намјери.

Референдум о самосталности Републике Српске, референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, референдум о уласку  у НАТО и коначно – референдум о Дану Републике Српске. Референдум као инструмент манипулације врло често је био потезан, али не и реализован од стране владајућег СНСД-а. Нада ли се Додик некој новој Кетрин Ештон, или ће овај пут први изаћи на референдум?



БН телевизија

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

постен

20.08.2016 18:20

Додик само цуо за Свајцарску. Референдуми у Свајцарској се раде вецином о економији а никако о крсењу Свајцарског устава."Напримјер даби Деутцх Сwеиз се могла одвојити од Талијанске ил Француске Свајцарске. Напримјер даби Њемацка страна Свајцарске славила други дан дрзавности. То неиде и то нема. Ако це по свијетској демократији онда мора славити дан дрзавности Босне и Херцеговине. У Свајцарској не постоји дан дрзавности Њемацке Свајцарске. То је устав и то се недира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

20.08.2016 19:08

Коме смета 9 Јануар,нека слави 30 фебуар.Знам да це сви срби славит 9..

Name

Ре постен

20.08.2016 19:43

Брате не конташ ти то. Мијешаш швајцарску са кантонима и БиХ са ентитетима. Нигдје не постоји њемачки дио Швајцарске осим језички дио. Ајде мало отиди у Баварску (Баyерн) па им реци да ће им начелник Саксоније (Сацхсен) укинути Октоберфест и то се усвојило на неком наметнутом суду у којем сједе Французи, Енглези и неки лик из Џибутија. И њихова је као задња у томе јер они знају све. Успут "да би" се пише одвојено. Реци учитељу у Швајцарској да не погријеши и код остале дјеце.

Name

ре постен

20.08.2016 19:49

Какве везе има забрана градње минарета са економијом?? Знаци,мозес градити дзамију али нецу да цујем твоју дреку. Друго,нијесу дзаба увели да познајес функцијонисање њиховог партијског и политицког система ако зелис дрзављанство. Тако да не би писали којекакве бљувотине.....! Многи би требали да се захвале Радовану сто их је Карла смјестила овдје.........!

Name

За поштен

20.08.2016 20:28

Не контају то наши паметњаковићи босански... њима је битан национализам, колико кога има, ко це кога надмудрити итд. све у круг. Ставити у исту реченицу ентитете и једну демократију као сто је Швицарска, представља увреду за сваког Швицарца и устав те земље. Дебилизам код нас има свијетлу будућност !

Name

Алмир

20.08.2016 22:25

Поредити РС и Свицарску је стварно крвава паронија. Висе Срба зиви у Аустрији неголи у БиХ и постују тамосњи систем и дрзаву као и сви други. Мада Аустрија није обецана земља, далеко од тога.

Name

перо

20.08.2016 19:10

Други прогонитељ срба после тита човјек је католик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

21.08.2016 05:00

А откуд ти муслиман овде..демократија..

Name

сдс Бањалука

20.08.2016 19:46

Не видим ста це то промјенити на изборима.Гласацу за Цавица , а изацу и подрзати референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.08.2016 05:40

НИСТА САМО МОЗЕ БИТИ ГОРЕ. А СВАКАКО ТРЕБА ГЛАСАТИ ЗА ЦАВИЦА. И САМО ОЛОВКОМ ТРЕБА ОВЕ КАБАДАХИЈЕ ПОСЛАТИ У ЗАБОРАВ.

Name

поп

20.08.2016 19:50

Дан РС треба бити 9 август то је свјетски дан сиромаства.јер тако и живимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре поп

20.08.2016 20:04

Мени ће бити 9. јануар јер цијеним и постујем крв и положене животе за РС. Ти ниси сиромашан уопште него ти је мозак сиромашан па не видиш колико си у ствари богат. Није живот кућа, виле, паре и добра аута...златни сатови и кавијар. Још ти је ник "поп"! Брате отиди код првог попа и питај га шта је прави богатство.

Name

Мики

21.08.2016 04:59

Зато имас пара за интернет и компјутер..поља парадајза пропадају а ти сједис..

Name

ре поп

21.08.2016 05:57

Треба га прогласити свјетским даном против геноцида!!!!

Name

Социјалиста

20.08.2016 19:59

А ста казе партија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Дугоушко

21.08.2016 09:22

Партија 》парт 》 дио. И они су дио нечег ширег, и локални Шеф има већег Шефа.

Name

Краисник

20.08.2016 20:11

За разлику од СДС-ове власти која ни у рату није презала од референдума КЛУЦНА РИЈЕЦ У ТЕКСТУ. ХАХАХХАХААХ Тај СДС и овај данас не лице један на други , није умјесно то поређење, јер вријеђате истинске творце СДС-а и Републике Српске. Ово данас су обицни маргиналци у тадасњем СДС-у, А сто се тице бакира и снага које це се испријецити Додику у намјери да спроведе и референдум о самосталности Републике Српске, вецег савезника од Босица он нема и неце га никад ни имати , само је потребно да њему , Тадицу и оном Вукановицу обезбеди по једну фотељицу инема бриге за савезниство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.08.2016 20:24

Излазак на референдум против Уставног суда БиХ је најозбиљније рушење државе. Поређења са некаквим ратним "референдумима" организованих од стране непостојећих државица је у најмању руку смијешно. Једино је неизвјесно колико би загарантоване санкције уништиле РС, јер није остало ништа за уништити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

20.08.2016 20:33

И ја излазим!!! Али из ове дивљине, а ви се крвите... И једно не заборавите: Када год је српски народ имао несто и кур.ио се против медународне заједнице или је остао без тога или му је смањено

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШАЛА

20.08.2016 22:01

Референдум је најважнији облик непосредне демократије. У нормалним друштвима АЛИ МИ СМО ПОРЕМЕЋЕНО ДРУШТВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрк

20.08.2016 22:20

Јел истина да је унуку дао име Референдум?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грк

21.08.2016 10:58

Бакиров је Попис, Човићев је Мајор, а ми сви Сиротиња.

Name

реалан

21.08.2016 04:41

ЗНА СЕ 9 ЈАНУАР ТО ЈЕ ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БИЦЕ ПОТВРДЈЕНО И НА РЕФЕРЕНДУМУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меша

21.08.2016 05:35

Ево како се "рс" бори, а у тој борби војсковођа Додик галами и народ (за)води. Па погледајмо, колико референдума толико и побједа. Читаоцима препуштам да изброје референдуме и побједе "рс"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЗОО

21.08.2016 06:39

Моји градани јос не контате у цему је поента. Референдум це се одрзати јер на крају нема никакво знацење договор тројице с...ка предизборна кампања. Свијет је свјестан да апсолутно нема никаку вазност,срби це то славити ,али то је предизборна а најгоре у свему сто хрватска и србија преко устаства и цетниства убиру неке поене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

21.08.2016 08:25

Милораде одрзи га сто прије и тек онда цемо да вас тјерамо преко дрине,играс се превисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

22.08.2016 09:12

Паса ти мозес само да нам по....с.И онима преко дрине. Цути турцине

Name

МЕТАЛМАНИЈАК

21.08.2016 18:17

Све би ово било у реду да су постене намјере дотицног сверцера цигара, овај народ је залудјен оваквим водјама, и све би то било нормално да горе наведени ово организује у циљу спасавања своје позадине,,Онај који се крио у рату сада брани своје милионе и пропале банке на , рацун СРПСКИХ интертеса, јадни смо ми кад нас овакви бране..

ОДГОВОРИТЕ
Name

оф Јооп.

24.08.2016 10:09

Срамота У Деyтону договор о сузивоту у Босни . А сад видимо какве су ово намјере , цему ово води и засто ??

ОДГОВОРИТЕ