Svi naši referendumi!

Referendum je najvažniji oblik neposredne demokratije. U normalnim društvima građani redovno izlaze na referendum da bi se izjasnili o najvažnijim pitanjima koja utiču na njihov život. Kod nas je referendum postao sredstvo političke manipulacije. Republika Srpska, od svog osnivanja 9. januara 1992. održala je tri referenduma i to u jeku građanskog rata u BiH. Danas, odlukom Ustavnog suda BiH, taj datum je osporen kao Dan Republike i najavljen je referendum.

Republika Srpska 20.08.2016 | 20:03
Svi naši referendumi!
Petnaestog maja 1993. raspisan je referendum na kome je narod trebalo da se izjasni o prihvatanju ili odbijanju Vens-Ovenovog mirovnog plana.

Na referendumskom listiću nalazilo se dodatno pitanje: Da li se podržava samostalno i slobodno udruživanje Republike Srpske sa drugim državama.

Izlaznost je bila 92% upisanih birača, a negativan odgovor na prvo i pozitivan na drugo dalo je 96% izašlih.

Drugi referendum je za cilj imao spajanje nekadašnje RSK i RS, uz mogućnost zajedničkog ujedinjenja sa drugim srpskim državama, koji je održan 19. juna iste godine.

Iako je taj referendum prkosio gotovo svim međunarodnim faktorima, pa čak i politici koju je vodila Srbija, izlaznost je bila 95%, a podršku je dalo 98,61% izašlih.

Naredne  godine, uslijedio je Mirovni plan Kontakt grupe, iza koje su stajale SAD, Rusija i EU.

Tadašnje rukovodstvo Republike Srpske, predsjednik, Vlada i Skupština, odbilo je ponuđeno rješenje i konačnu odluku prepustilo narodu. Održan je treći referendum 27. avgusta 1994. godine. Izlaznost je bila 90,86%, a protiv se izjasnilo 96,06% izašlih.

Za razliku od SDS-ove vlasti koja ni u ratu nije prezala od referenduma, Milorad Dodik je mnogo jači na riječima, ali mu realizacija redovno izostaje. Tako je od 2006. kada se ponovo vratio na vlast, pa sve do ovih dana, iako je Referendum o samostalnosti Republike Srpske sastavni dio Deklaracije SNSD-a pod nazivom „Slobodna i samostalna RS“.

Referendum je u Republici Srpskoj najčešće potezan u predizborno vrijeme, i dok traju kampanje. Kako o otcjepljenju, tako i o ulasku u NATO.

Velika prašina digla se i zbog najave referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH 2011. godine. Dodik je uspio da najavu referenduma prikaže kao veliku pobjedu i istrguje ustupak od EU u vidu Strukturalnog dijaloga o pravosuđu BiH, koji nikakvog rezultata nije dao.

Kao što se Slobodan Milošević svojevremeno zazirao od referenduma u Republici Srpskoj, tako ni Aleksandar Vučić danas ne gleda blagonaklono na preispitivanje narodne volje koja nije po mjeri međunarodne zajednice.

Iako je nagovještavano da će premijer Srbije od Dodika ponovo zatražiti odustajanje od referenduma, to se nije desilo. Vučić je rekao da se, kada je u pitanju referndum o Danu Republike Srpske, neće miješati u unutrašnje stvari u Republici Srpskoj i BiH.

Prije godinu dana Narodna skupština Srpske donijela je, odnosno reaktivirala odluku o održavanju još jednog referenduma o radu pravosuđa BiH. Međutim, ta odluka nikad nije objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske jer Dodik nije dao zeleno svjetlo.  

Ukoliko ni ovaj referendum ne bude realizovan, Dodikov koalicioni partner Petar Đokić, za Dodika ima poruku.

Referendum o Danu Republike Srpske je ujedinio i bošnjački politički korpus, pa su odreda zatražili intervenciju međunarodnih faktora, Tužilaštva i Ustavnog suda BiH kao i CIK u spriječavanju referenduma. Njavaljeni su i  referendum o ukidanju entiteta i izlasku Srebrenice iz okvira Republike Srpske.

Bakir Izetbegović za Dodika kaže da nosi „japansku masku sa dva lica“, i da ga treba zaustaviti u njegovoj namjeri.

Referendum o samostalnosti Republike Srpske, referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, referendum o ulasku  u NATO i konačno – referendum o Danu Republike Srpske. Referendum kao instrument manipulacije vrlo često je bio potezan, ali ne i realizovan od strane vladajućeg SNSD-a. Nada li se Dodik nekoj novoj Ketrin Ešton, ili će ovaj put prvi izaći na referendum?



BN televizija

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

posten

20.08.2016 18:20

Dodik samo cuo za Svajcarsku. Referendumi u Svajcarskoj se rade vecinom o ekonomiji a nikako o krsenju Svajcarskog ustava."Naprimjer dabi Deutch Sweiz se mogla odvojiti od Talijanske il Francuske Svajcarske. Naprimjer dabi Njemacka strana Svajcarske slavila drugi dan drzavnosti. To neide i to nema. Ako ce po svijetskoj demokratiji onda mora slaviti dan drzavnosti Bosne i Hercegovine. U Svajcarskoj ne postoji dan drzavnosti Njemacke Svajcarske. To je ustav i to se nedira!

ODGOVORITE
Name

brzi

20.08.2016 19:08

Kome smeta 9 Januar,neka slavi 30 febuar.Znam da ce svi srbi slavit 9..

Name

Re posten

20.08.2016 19:43

Brate ne kontaš ti to. Miješaš švajcarsku sa kantonima i BiH sa entitetima. Nigdje ne postoji njemački dio Švajcarske osim jezički dio. Ajde malo otidi u Bavarsku (Bayern) pa im reci da će im načelnik Saksonije (Sachsen) ukinuti Oktoberfest i to se usvojilo na nekom nametnutom sudu u kojem sjede Francuzi, Englezi i neki lik iz Džibutija. I njihova je kao zadnja u tome jer oni znaju sve. Usput "da bi" se piše odvojeno. Reci učitelju u Švajcarskoj da ne pogriješi i kod ostale djece.

Name

re posten

20.08.2016 19:49

Kakve veze ima zabrana gradnje minareta sa ekonomijom?? Znaci,mozes graditi dzamiju ali necu da cujem tvoju dreku. Drugo,nijesu dzaba uveli da poznajes funkcijonisanje njihovog partijskog i politickog sistema ako zelis drzavljanstvo. Tako da ne bi pisali kojekakve bljuvotine.....! Mnogi bi trebali da se zahvale Radovanu sto ih je Karla smjestila ovdje.........!

Name

Za pošten

20.08.2016 20:28

Ne kontaju to naši pametnjakovići bosanski... njima je bitan nacionalizam, koliko koga ima, ko ce koga nadmudriti itd. sve u krug. Staviti u istu rečenicu entitete i jednu demokratiju kao sto je Švicarska, predstavlja uvredu za svakog Švicarca i ustav te zemlje. Debilizam kod nas ima svijetlu budućnost !

Name

Almir

20.08.2016 22:25

Porediti RS i Svicarsku je stvarno krvava paronija. Vise Srba zivi u Austriji negoli u BiH i postuju tamosnji sistem i drzavu kao i svi drugi. Mada Austrija nije obecana zemlja, daleko od toga.

Name

pero

20.08.2016 19:10

Drugi progonitelj srba posle tita čovjek je katolik

ODGOVORITE
Name

Lola

21.08.2016 05:00

A otkud ti musliman ovde..demokratija..

Name

sds Banjaluka

20.08.2016 19:46

Ne vidim sta ce to promjeniti na izborima.Glasacu za Cavica , a izacu i podrzati referendum.

ODGOVORITE
Name

re

21.08.2016 05:40

NISTA SAMO MOZE BITI GORE. A SVAKAKO TREBA GLASATI ZA CAVICA. I SAMO OLOVKOM TREBA OVE KABADAHIJE POSLATI U ZABORAV.

Name

pop

20.08.2016 19:50

Dan RS treba biti 9 avgust to je svjetski dan siromastva.jer tako i živimo

ODGOVORITE
Name

Re pop

20.08.2016 20:04

Meni će biti 9. januar jer cijenim i postujem krv i položene živote za RS. Ti nisi siromašan uopšte nego ti je mozak siromašan pa ne vidiš koliko si u stvari bogat. Nije život kuća, vile, pare i dobra auta...zlatni satovi i kavijar. Još ti je nik "pop"! Brate otidi kod prvog popa i pitaj ga šta je pravi bogatstvo.

Name

Miki

21.08.2016 04:59

Zato imas para za internet i kompjuter..polja paradajza propadaju a ti sjedis..

Name

re pop

21.08.2016 05:57

Treba ga proglasiti svjetskim danom protiv genocida!!!!

Name

Socijalista

20.08.2016 19:59

A sta kaze partija

ODGOVORITE
Name

Duško Dugouško

21.08.2016 09:22

Partija 》part 》 dio. I oni su dio nečeg šireg, i lokalni Šef ima većeg Šefa.

Name

Kraisnik

20.08.2016 20:11

Za razliku od SDS-ove vlasti koja ni u ratu nije prezala od referenduma KLUCNA RIJEC U TEKSTU. HAHAHHAHAAH Taj SDS i ovaj danas ne lice jedan na drugi , nije umjesno to poređenje, jer vrijeđate istinske tvorce SDS-a i Republike Srpske. Ovo danas su obicni marginalci u tadasnjem SDS-u, A sto se tice bakira i snaga koje ce se isprijeciti Dodiku u namjeri da sprovede i referendum o samostalnosti Republike Srpske, veceg saveznika od Bosica on nema i nece ga nikad ni imati , samo je potrebno da njemu , Tadicu i onom Vukanovicu obezbedi po jednu foteljicu inema brige za saveznistvo.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

20.08.2016 20:24

Izlazak na referendum protiv Ustavnog suda BiH je najozbiljnije rušenje države. Poređenja sa nekakvim ratnim "referendumima" organizovanih od strane nepostojećih državica je u najmanju ruku smiješno. Jedino je neizvjesno koliko bi zagarantovane sankcije uništile RS, jer nije ostalo ništa za uništiti...

ODGOVORITE
Name

Xy

20.08.2016 20:33

I ja izlazim!!! Ali iz ove divljine, a vi se krvite... I jedno ne zaboravite: Kada god je srpski narod imao nesto i kur.io se protiv medunarodne zajednice ili je ostao bez toga ili mu je smanjeno

ODGOVORITE
Name

ŠALA

20.08.2016 22:01

Referendum je najvažniji oblik neposredne demokratije. U normalnim društvima ALI MI SMO POREMEĆENO DRUŠTVO

ODGOVORITE
Name

Hrk

20.08.2016 22:20

Jel istina da je unuku dao ime Referendum?

ODGOVORITE
Name

Grk

21.08.2016 10:58

Bakirov je Popis, Čovićev je Major, a mi svi Sirotinja.

Name

realan

21.08.2016 04:41

ZNA SE 9 JANUAR TO JE DAN REPUBLIKE SRPSKE BICE POTVRDJENO I NA REFERENDUMU!

ODGOVORITE
Name

Meša

21.08.2016 05:35

Evo kako se "rs" bori, a u toj borbi vojskovođa Dodik galami i narod (za)vodi. Pa pogledajmo, koliko referenduma toliko i pobjeda. Čitaocima prepuštam da izbroje referendume i pobjede "rs"...

ODGOVORITE
Name

DZOO

21.08.2016 06:39

Moji gradani jos ne kontate u cemu je poenta. Referendum ce se odrzati jer na kraju nema nikakvo znacenje dogovor trojice s...ka predizborna kampanja. Svijet je svjestan da apsolutno nema nikaku vaznost,srbi ce to slaviti ,ali to je predizborna a najgore u svemu sto hrvatska i srbija preko ustastva i cetnistva ubiru neke poene.

ODGOVORITE
Name

Pasha

21.08.2016 08:25

Milorade odrzi ga sto prije i tek onda cemo da vas tjeramo preko drine,igras se previse

ODGOVORITE
Name

Cica

22.08.2016 09:12

Pasa ti mozes samo da nam po....s.I onima preko drine. Cuti turcine

Name

METALMANIJAK

21.08.2016 18:17

Sve bi ovo bilo u redu da su postene namjere doticnog svercera cigara, ovaj narod je zaludjen ovakvim vodjama, i sve bi to bilo normalno da gore navedeni ovo organizuje u cilju spasavanja svoje pozadine,,Onaj koji se krio u ratu sada brani svoje milione i propale banke na , racun SRPSKIH intertesa, jadni smo mi kad nas ovakvi brane..

ODGOVORITE
Name

of Joop.

24.08.2016 10:09

Sramota U Deytonu dogovor o suzivotu u Bosni . A sad vidimo kakve su ovo namjere , cemu ovo vodi i zasto ??

ODGOVORITE