Чекање на вакцине против хепатиса Б

Домови здравља у РС немају довољно вакцина против хепатитиса Б које су обавезне за бебе до шест месеци старости.

Република Српска 20.08.2016 | 19:37
Чекање на вакцине против хепатиса Б
Једна мајка је испричала за “ЕуроБлиц” да се успаничила када јој је педијатар у саветовалишту за децу рекао да тренутно недостаје ових вакцина.

"Одвела сам дете да прими редовну вакцину и рекли су ми да нема вакцине против хепатитиса Б, коју моја беба треба да прими за месец дана. Доктори се надају да ће брзо стићи, али с обзиром на досадашње проблеме код нас са вакцинама за децу забринула сам се. Није ми јасно како могу тако неодговорно да се понашају према пацијентима, посебно деци" каже Бањалучанка Тања Нешковић.

У Институту за јавно здравство РС кажу да је главни разлог несташице вакцина против хепатитиса Б кашњење испоруке од стране добављача.

"Вакцина је увезена прошле седмице и тренутно је на атесту у Агенцији за лекове и медицинска средства БиХ" каже Миодраг Марјановић, директор Института.

Он тврди да је у међувремену Институт учинио све да обезбеди одређену количну вакцина које су достављене домовима здравља, а које ће бити довољне док се атест не заврши.

У Агенцији за лекове кажу да одговорност није на њима јер су захтев за контролу квалитета добили пре пар дана.

"Контрола траје 60 дана и чим буде готова вакцине ће стићи до домова здравља" рекли су у Агенцији.

Вакцина против хепатитиса Б даје се деци по рођењу, затим са навршених два и шест месеци у оквиру обавезног програма имунизације деце.

Педијатар Бранислав Лолић каже да је редовно вакцинисање неопходно, али да се у овом случају може толерисати око месец дана кашњења.

"Реч је о привременом кашњењу па родитељи немају разлога за бригу" истиче Лолић.

Додаје да наведена вакцина битна на дуге стазе за подизање имунитета.

"Вакцина против хепатитиса Б спречава могуће инфекције које могу да се десе када се даје крв, у одраслом добу, а посебно је значајно да су је, као деца примили они који ће се бавити медицином" објашњава доктор Лолић.

Три одсто популације заражено

Хепатитис Б је узрокован једном од врста вируса хепатитиса, а процене су да је више од три одсто светске популације заражено бар једном од врста, већина без свесног знања о томе.

Може бити акутни или хронични.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цаки

21.08.2016 08:06

Не бих био у кози родитељима са малом дјецом! Да ли вакцинисати дјете или не? После свега сто се десава и сто сам процитао о лосим последицама ових нових вакцина,не знам да ли бих вакцинисао или не? Теска одлука.

ОДГОВОРИТЕ