Čekanje na vakcine protiv hepatisa B

Domovi zdravlja u RS nemaju dovoljno vakcina protiv hepatitisa B koje su obavezne za bebe do šest meseci starosti.

Republika Srpska 20.08.2016 | 19:37
Čekanje na vakcine protiv hepatisa B
Jedna majka je ispričala za “EuroBlic” da se uspaničila kada joj je pedijatar u savetovalištu za decu rekao da trenutno nedostaje ovih vakcina.

"Odvela sam dete da primi redovnu vakcinu i rekli su mi da nema vakcine protiv hepatitisa B, koju moja beba treba da primi za mesec dana. Doktori se nadaju da će brzo stići, ali s obzirom na dosadašnje probleme kod nas sa vakcinama za decu zabrinula sam se. Nije mi jasno kako mogu tako neodgovorno da se ponašaju prema pacijentima, posebno deci" kaže Banjalučanka Tanja Nešković.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je glavni razlog nestašice vakcina protiv hepatitisa B kašnjenje isporuke od strane dobavljača.

"Vakcina je uvezena prošle sedmice i trenutno je na atestu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva BiH" kaže Miodrag Marjanović, direktor Instituta.

On tvrdi da je u međuvremenu Institut učinio sve da obezbedi određenu količnu vakcina koje su dostavljene domovima zdravlja, a kojе će biti dovoljnе dok se atest ne završi.

U Agenciji za lekove kažu da odgovornost nije na njima jer su zahtev za kontrolu kvaliteta dobili pre par dana.

"Kontrola traje 60 dana i čim bude gotova vakcine će stići do domova zdravlja" rekli su u Agenciji.

Vakcina protiv hepatitisa B daje se deci po rođenju, zatim sa navršenih dva i šest meseci u okviru obaveznog programa imunizacije dece.

Pedijatar Branislav Lolić kaže da je redovno vakcinisanje neophodno, ali da se u ovom slučaju može tolerisati oko mesec dana kašnjenja.

"Reč je o privremenom kašnjenju pa roditelji nemaju razloga za brigu" ističe Lolić.

Dodaje da navedena vakcina bitna na duge staze za podizanje imuniteta.

"Vakcina protiv hepatitisa B sprečava moguće infekcije koje mogu da se dese kada se daje krv, u odraslom dobu, a posebno je značajno da su je, kao deca primili oni koji će se baviti medicinom" objašnjava doktor Lolić.

Tri odsto populacije zaraženo

Hepatitis B je uzrokovan jednom od vrsta virusa hepatitisa, a procene su da je više od tri odsto svetske populacije zaraženo bar jednom od vrsta, većina bez svesnog znanja o tome.

Može biti akutni ili hronični.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Caki

21.08.2016 08:06

Ne bih bio u kozi roditeljima sa malom djecom! Da li vakcinisati djete ili ne? Posle svega sto se desava i sto sam procitao o losim posledicama ovih novih vakcina,ne znam da li bih vakcinisao ili ne? Teska odluka.

ODGOVORITE