Костур зграде који заиста личи на костур!

Компанија „ДДГ“ изградила је нови објекат у Њујорку инспирисан људским скелетом! Зграда би требало да се користи у стамбене сврхе, док представља поприличну промену у типичном њујоршком амбијенту.

Занимљивости 20.08.2016 | 14:42
Костур зграде који заиста личи на костур!
Несвакидашње здање "XОЦО 325" налази се у познатом њујоршком делу града Сохо, а фирма која стоји иза пројекта иначе се бави продајом некретнина и дизајном. 

Из компаније наводе да инспирација људским телом, па и костуром, у архитектури није ништа ново.

Тако истичу пример каталонског архитекте Антонија Гаудија који је за своје зграде често налазио инспирацију у костуру. Још један пример је архитекта Сантијаго Калатрава који је популарност стекао зградама које подсећају на рибљи костур.

„Зграда истовремено балансира између историје и модернизма“, истиче Џозеф А. Мекмилан, директор компаније „ДДГ“.

„Фасада сиве боје делује да је направљена од хиљада костију и зглобова. Дизајн пројекта снажно се ослања на Гаудија, али се разликује у материјалности“, додаје Мекмилан.



У структури постоје и органски материјали попут улазних врата од дрвета, природног камена у одређеним деловима, а подови су од дрвета из Аустрије. Док се компанија нада да то сензибилитет зграде чини узбудљивим и подношљивим за становнике, такође представља део стратегије да остану корак испред конкурентног тржишта.

Извор: РТС/ ЦО ДЕСИГН

Коментари / 0

Оставите коментар