Kostur zgrade koji zaista liči na kostur!

Kompanija „DDG“ izgradila je novi objekat u Njujorku inspirisan ljudskim skeletom! Zgrada bi trebalo da se koristi u stambene svrhe, dok predstavlja popriličnu promenu u tipičnom njujorškom ambijentu.

Zanimljivosti 20.08.2016 | 14:42
Kostur zgrade koji zaista liči na kostur!
Nesvakidašnje zdanje "XOCO 325" nalazi se u poznatom njujorškom delu grada Soho, a firma koja stoji iza projekta inače se bavi prodajom nekretnina i dizajnom. 

Iz kompanije navode da inspiracija ljudskim telom, pa i kosturom, u arhitekturi nije ništa novo.

Tako ističu primer katalonskog arhitekte Antonija Gaudija koji je za svoje zgrade često nalazio inspiraciju u kosturu. Još jedan primer je arhitekta Santijago Kalatrava koji je popularnost stekao zgradama koje podsećaju na riblji kostur.

„Zgrada istovremeno balansira između istorije i modernizma“, ističe Džozef A. Mekmilan, direktor kompanije „DDG“.

„Fasada sive boje deluje da je napravljena od hiljada kostiju i zglobova. Dizajn projekta snažno se oslanja na Gaudija, ali se razlikuje u materijalnosti“, dodaje Mekmilan.



U strukturi postoje i organski materijali poput ulaznih vrata od drveta, prirodnog kamena u određenim delovima, a podovi su od drveta iz Austrije. Dok se kompanija nada da to senzibilitet zgrade čini uzbudljivim i podnošljivim za stanovnike, takođe predstavlja deo strategije da ostanu korak ispred konkurentnog tržišta.

Izvor: RTS/ CO DESIGN

Komentari / 0

Ostavite komentar