ОИ: Непобједиви, урадите то још једном!

Куцнуо је час да ватерполисти Србије освоје златну олимпијску медаљу, од 22.50 против Хрватске!

Остали спортови 20.08.2016 | 22:15
ОИ: Непобједиви, урадите то још једном!
Олимпијско злато је сан сваког спортисте. Српским ватерполистима остао је још један корак. Најважнији и најтежи. Још само 32 минута дуела са Хрватском дели екипу Дејана Савића да обједини титуле европског, светског и олимпијског шампиона.

Од Сеула 1988. олимпијско злато је измицало југословенским, српско-црногорским и на крају српским спортистима. Увек је нешто недостајало да се поклопе све коцкице шампионског мозаика баш на Играма.

А сад делује да је чекању дошао крај. Макар је то жеља свих навијача српске ватерполо репрезентације. Како је такмичење у Рију одмицало, тако су Делфини играли боље, подизали форму и доказали да слабије уводне партије представљају само споро паљење машине. А машина се баш упалила у полуфиналу, па су цех платили Италијани.

“На последње две утакмице изгледали су као што су изгледали претходне четири године – доминантни и сигурни. Ради се о најквалитетнијим играчима света. Рекао сам и током групне фазе, кад ствари нису деловале баш најсјајније, да су ти момци најбољи на планети, без обзира чак и на исход Олимпијских игара. Нико није тако доминантан као Србија. Хвала богу, потврдили су у нокаут фази квалитет“, рекао је један од најбољих светских ватерполиста свих времена Александар Шапић у разговору за МОЗЗАРТ Спорт.

Он је имао ту срећу да игра финале ОИ у Атини 2004, али и несрећу да га изгуби, иако су тада ватерполисти СЦГ на старту последње четвртине водили против Мађарске 7:5.

“Као што сам недавно рекао једном мађарском новинару, ја да сам знао како се осваја олимпијско злато, ја бих саветовао самог себе како то да урадим“, кроз шалу је Шапићнаставио анализу уочи финала.

Он сматра да је Савићева екипа фаворит у финалном дуелу са селекцијом Хрватске.

“Финале је финале, ту су увек шансе пола-пола. Мада, искрено, сматрам да смо за 30,40 посто квалитетнија екипа од Хрвата. Ипак, то је специфична ситуација, игра се једна утакмица. Видели смо у Рију да свако сваког може да победи. Наравно, последње што би сад требало да радимо је да стварамо притисак тим момцима. Једноставно, важно је да у тај меч уђу као у сваки други“.

Шапић истиче да сам наступ у финалу представља лак задатак за сваког спортисту.

“Сви ће вам рећи, не само када је у питању ватерполо, да је четвртфинале убедљиво најтежа утакмица на сваком великом такмичењу. Поразом све губиш, а победом још ништа не добијаш. Видело се и код наше екипе да су у четвртфиналу има неку врсту оптерећења. Финале је најлакше од свих утакмица. Ту сте већ обезбедили медаљу, и труд је практично већ наплаћен. Поготово верујем да нашима финале неће бити проблем, јер су их одиграли много“, јасан је некадашњи најбољи голгетер разних великих такмичења.

Силни добри резултати поготово у последње четири године, према Шапићевим речима, доносе са собом и благи притисак за селекцију Србије, али то је нешто са чиме она уме добро да се носи.

“Верујем да ће мало већи притисак ипак бити на нашим ватерполистима, јер се и више очекује од њих због свих добрих резултата у претходном периоду. Момци би само требало да се опусте“.

Легендарни ватерполиста нема дилему, ова генерација Србије већ се златним словима уписала у историју нашег спорта.

“Имамо страшан тим, не заборавите да разне околоности утичу на то да ли ћете узети злато, имате у другим спортовима поготово толико примера великих спортиста који су остали без одличја, а имате и оне који нису баш тако квалитетни и узели су трофеја и трофеја. Ова ватерполо репрезентација је најбоља екипа коју је Србија икад имала. Наших првих пет играча је међу 10 најбољих на свету, то није било ни у време када сам ја играо“.

Порука Александра Шапића за крај:

“Нека одиграју најбоље што знају, а финале је неизвеснео, то је драж спорта, све је могуће, али на крају баладе квалитет и напоран рад увек донесу резултат“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар