OI: Nepobjedivi, uradite to još jednom!

Kucnuo je čas da vaterpolisti Srbije osvoje zlatnu olimpijsku medalju, od 22.50 protiv Hrvatske!

Ostali sportovi 20.08.2016 | 22:15
OI: Nepobjedivi, uradite to još jednom!
Olimpijsko zlato je san svakog sportiste. Srpskim vaterpolistima ostao je još jedan korak. Najvažniji i najteži. Još samo 32 minuta duela sa Hrvatskom deli ekipu Dejana Savića da objedini titule evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona.

Od Seula 1988. olimpijsko zlato je izmicalo jugoslovenskim, srpsko-crnogorskim i na kraju srpskim sportistima. Uvek je nešto nedostajalo da se poklope sve kockice šampionskog mozaika baš na Igrama.

A sad deluje da je čekanju došao kraj. Makar je to želja svih navijača srpske vaterpolo reprezentacije. Kako je takmičenje u Riju odmicalo, tako su Delfini igrali bolje, podizali formu i dokazali da slabije uvodne partije predstavljaju samo sporo paljenje mašine. A mašina se baš upalila u polufinalu, pa su ceh platili Italijani.

“Na poslednje dve utakmice izgledali su kao što su izgledali prethodne četiri godine – dominantni i sigurni. Radi se o najkvalitetnijim igračima sveta. Rekao sam i tokom grupne faze, kad stvari nisu delovale baš najsjajnije, da su ti momci najbolji na planeti, bez obzira čak i na ishod Olimpijskih igara. Niko nije tako dominantan kao Srbija. Hvala bogu, potvrdili su u nokaut fazi kvalitet“, rekao je jedan od najboljih svetskih vaterpolista svih vremena Aleksandar Šapić u razgovoru za MOZZART Sport.

On je imao tu sreću da igra finale OI u Atini 2004, ali i nesreću da ga izgubi, iako su tada vaterpolisti SCG na startu poslednje četvrtine vodili protiv Mađarske 7:5.

“Kao što sam nedavno rekao jednom mađarskom novinaru, ja da sam znao kako se osvaja olimpijsko zlato, ja bih savetovao samog sebe kako to da uradim“, kroz šalu je Šapićnastavio analizu uoči finala.

On smatra da je Savićeva ekipa favorit u finalnom duelu sa selekcijom Hrvatske.

“Finale je finale, tu su uvek šanse pola-pola. Mada, iskreno, smatram da smo za 30,40 posto kvalitetnija ekipa od Hrvata. Ipak, to je specifična situacija, igra se jedna utakmica. Videli smo u Riju da svako svakog može da pobedi. Naravno, poslednje što bi sad trebalo da radimo je da stvaramo pritisak tim momcima. Jednostavno, važno je da u taj meč uđu kao u svaki drugi“.

Šapić ističe da sam nastup u finalu predstavlja lak zadatak za svakog sportistu.

“Svi će vam reći, ne samo kada je u pitanju vaterpolo, da je četvrtfinale ubedljivo najteža utakmica na svakom velikom takmičenju. Porazom sve gubiš, a pobedom još ništa ne dobijaš. Videlo se i kod naše ekipe da su u četvrtfinalu ima neku vrstu opterećenja. Finale je najlakše od svih utakmica. Tu ste već obezbedili medalju, i trud je praktično već naplaćen. Pogotovo verujem da našima finale neće biti problem, jer su ih odigrali mnogo“, jasan je nekadašnji najbolji golgeter raznih velikih takmičenja.

Silni dobri rezultati pogotovo u poslednje četiri godine, prema Šapićevim rečima, donose sa sobom i blagi pritisak za selekciju Srbije, ali to je nešto sa čime ona ume dobro da se nosi.

“Verujem da će malo veći pritisak ipak biti na našim vaterpolistima, jer se i više očekuje od njih zbog svih dobrih rezultata u prethodnom periodu. Momci bi samo trebalo da se opuste“.

Legendarni vaterpolista nema dilemu, ova generacija Srbije već se zlatnim slovima upisala u istoriju našeg sporta.

“Imamo strašan tim, ne zaboravite da razne okolonosti utiču na to da li ćete uzeti zlato, imate u drugim sportovima pogotovo toliko primera velikih sportista koji su ostali bez odličja, a imate i one koji nisu baš tako kvalitetni i uzeli su trofeja i trofeja. Ova vaterpolo reprezentacija je najbolja ekipa koju je Srbija ikad imala. Naših prvih pet igrača je među 10 najboljih na svetu, to nije bilo ni u vreme kada sam ja igrao“.

Poruka Aleksandra Šapića za kraj:

“Neka odigraju najbolje što znaju, a finale je neizvesneo, to je draž sporta, sve je moguće, ali na kraju balade kvalitet i naporan rad uvek donesu rezultat“.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar