Да ли ће нас сједење заиста убити?

Истраживачи су у последњих неколико година открили да ни редовно вежбање не може да спречи потенцијалне негативне ефекте које седење има на наше здравље.

Здравље 20.08.2016 | 14:20
Да ли ће нас сједење заиста убити?
Ако највише времена проводите седећи, повећавате ризик од срчаних болести и дијабетеса.

“Без обзира на то колико се неко бави физичком активношћу, често седење негативно утиче на ваше срце и крвне судове“, тврди директорка бихевиоралних истраживања у Јужној Калифорнији Дебора Јанг.

Ово истраживање базирано је на студијама спроведеним прошле деценије, које указују да ако много времена проводимо седећи, можемо угрозити наше здравствено стање.

Анализа из 2015. године, објављена у Аналима интерне медицине, показује да 45 минута вежбања дневно неће довољно неутралисати негативне ефекте неактивности. А студија БМЈ указује на везе између честог седења и срчаних болести, дијабетеса и канцера.

ЈАМА кардиолошка студија, у којој је учествовало више од 700.000 субјекта, показала је да 10 сати проведеног у седењу може повећати ризик од срчаних болести, удара и осталих кардиоваскуларних проблема, али је повећање ризика забележено само након више сати проведених у седећем положају.

С друге стране, истраживања Универзитета у Лондону су се супротставила овим тврдњама, сумњајући у повезаност седења и повећања ризика од смрти.

Шта је заправо ближе истини и да ли би требало да будемо забринути?

“Срце је мишић и, као и сваки други мишић, он ће пропасти ако се не ради на њему. Морамо га увежбати, а ако проводимо цео дан седећи то неће позитивно утицати на крвне судове, неће пумпати крв и неће циркулисати кисеоник“, говори Џоана Контрерас, асистенткиња професора кардиологије у болници Маунт Синај.

Другим речима, само вежбање није довољно да одржи рад виталних органа. Седење у континуитету током целог дана утиче на сваки део нашег тела.

Контрерасова саветује својим пацијентима да се више крећу током дана, поготово они који раде посао који захтева седење за столом или компјутером.

“Направите паузу и прошетајте. Они који имају повишен крвни притисак и дијабетес морају да се крећу чешће. Пауза од 20 до 25 минута за шетњу је препоручљива“, саветује Контрерасова.

Извор: Yахоо.цом

Фото: Геттyимагес

Коментари / 0

Оставите коментар