Da li će nas sjedenje zaista ubiti?

Istraživači su u poslednjih nekoliko godina otkrili da ni redovno vežbanje ne može da spreči potencijalne negativne efekte koje sedenje ima na naše zdravlje.

Zdravlje 20.08.2016 | 14:20
Da li će nas sjedenje zaista ubiti?
Ako najviše vremena provodite sedeći, povećavate rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

“Bez obzira na to koliko se neko bavi fizičkom aktivnošću, često sedenje negativno utiče na vaše srce i krvne sudove“, tvrdi direktorka bihevioralnih istraživanja u Južnoj Kaliforniji Debora Jang.

Ovo istraživanje bazirano je na studijama sprovedenim prošle decenije, koje ukazuju da ako mnogo vremena provodimo sedeći, možemo ugroziti naše zdravstveno stanje.

Analiza iz 2015. godine, objavljena u Analima interne medicine, pokazuje da 45 minuta vežbanja dnevno neće dovoljno neutralisati negativne efekte neaktivnosti. A studija BMJ ukazuje na veze između čestog sedenja i srčanih bolesti, dijabetesa i kancera.

JAMA kardiološka studija, u kojoj je učestvovalo više od 700.000 subjekta, pokazala je da 10 sati provedenog u sedenju može povećati rizik od srčanih bolesti, udara i ostalih kardiovaskularnih problema, ali je povećanje rizika zabeleženo samo nakon više sati provedenih u sedećem položaju.

S druge strane, istraživanja Univerziteta u Londonu su se suprotstavila ovim tvrdnjama, sumnjajući u povezanost sedenja i povećanja rizika od smrti.

Šta je zapravo bliže istini i da li bi trebalo da budemo zabrinuti?

“Srce je mišić i, kao i svaki drugi mišić, on će propasti ako se ne radi na njemu. Moramo ga uvežbati, a ako provodimo ceo dan sedeći to neće pozitivno uticati na krvne sudove, neće pumpati krv i neće cirkulisati kiseonik“, govori Džoana Kontreras, asistentkinja profesora kardiologije u bolnici Maunt Sinaj.

Drugim rečima, samo vežbanje nije dovoljno da održi rad vitalnih organa. Sedenje u kontinuitetu tokom celog dana utiče na svaki deo našeg tela.

Kontrerasova savetuje svojim pacijentima da se više kreću tokom dana, pogotovo oni koji rade posao koji zahteva sedenje za stolom ili kompjuterom.

“Napravite pauzu i prošetajte. Oni koji imaju povišen krvni pritisak i dijabetes moraju da se kreću češće. Pauza od 20 do 25 minuta za šetnju je preporučljiva“, savetuje Kontrerasova.

Izvor: Yahoo.com

Foto: Gettyimages

Komentari / 0

Ostavite komentar