Ко ће бити генерални секретар УН?

Нови Зеланд повјериће процедуру избора генералног секретара УН током свог предсједавања Савјету безбједности УН у септембру, што даје шансу за избор српског кандидата Вука Јеремића на ту функцију, преноси Б92.

Свијет 20.08.2016 | 12:21
Ко ће бити генерални секретар УН?
Стални представник Новог Зеланда у УН Џерард ван Бохемен рекао је да је Нови Зеланд донио овакву одлуку како би избјегао сукоб интереса, будући да има свог кандидата.

Један од кандидата за мјесто генералног секретара ове организације је бивши премијер Новог Зеланда Хелен Кларк.

У складу са Повељом УН, генералног секретара именује Генерална скупштина према препоруци Савјета безбједности.

Одлука да се изборни поступак повјери Русији има везе са чињеницом да ће она сљедећа предсједавати Савјету безбједности у октобру - преноси "Спутњик".

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин рекао је 20. јула за Тас да ће име новог генералног секретара, који ће ступити на дужност 1. јануара 2017. године, вјероватно бити познато у октобру, током руског предсједавања Савјету безбједности УН.

Чуркин је објаснио да предсједавајући Савјетом безбједности има техничку улогу у процесу утврђивања препорука Савјета безбједности Генералној скупштини УН, те да нема утицаја на резултате гласања.

До сада су амбасадори Савјета безбједности УН одржали два круга гласања о новом генералном секретару УН, опредјељујући се између 11 кандидата, међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши предсједавајући Генералнојм скупштином УН и некадашњи шеф српске дипломатије.

Након другог круга, Јеремић је освојио друго мјесто са осам позитивних гласова, четири негативна и три уздржана.

Бивши португалски премијер Антонио Гутјереш био је први са 11 позитивних гласова, два негативна и два уздржана.

Новозланђанка Хелен Кларк била је на шестом мјесту, са шест позитивних, осам негативних и једним уздржаним гласом.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар