Ko će biti generalni sekretar UN?

Novi Zeland povjeriće proceduru izbora generalnog sekretara UN tokom svog predsjedavanja Savjetu bezbjednosti UN u septembru, što daje šansu za izbor srpskog kandidata Vuka Jeremića na tu funkciju, prenosi B92.

Svijet 20.08.2016 | 12:21
Ko će biti generalni sekretar UN?
Stalni predstavnik Novog Zelanda u UN Džerard van Bohemen rekao je da je Novi Zeland donio ovakvu odluku kako bi izbjegao sukob interesa, budući da ima svog kandidata.

Jedan od kandidata za mjesto generalnog sekretara ove organizacije je bivši premijer Novog Zelanda Helen Klark.

U skladu sa Poveljom UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština prema preporuci Savjeta bezbjednosti.

Odluka da se izborni postupak povjeri Rusiji ima veze sa činjenicom da će ona sljedeća predsjedavati Savjetu bezbjednosti u oktobru - prenosi "Sputnjik".

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je 20. jula za Tas da će ime novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, vjerovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsjedavanja Savjetu bezbjednosti UN.

Čurkin je objasnio da predsjedavajući Savjetom bezbjednosti ima tehničku ulogu u procesu utvrđivanja preporuka Savjeta bezbjednosti Generalnoj skupštini UN, te da nema uticaja na rezultate glasanja.

Do sada su ambasadori Savjeta bezbjednosti UN održali dva kruga glasanja o novom generalnom sekretaru UN, opredjeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsjedavajući Generalnojm skupštinom UN i nekadašnji šef srpske diplomatije.

Nakon drugog kruga, Jeremić je osvojio drugo mjesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana.

Bivši portugalski premijer Antonio Gutjereš bio je prvi sa 11 pozitivnih glasova, dva negativna i dva uzdržana.

Novozlanđanka Helen Klark bila je na šestom mjestu, sa šest pozitivnih, osam negativnih i jednim uzdržanim glasom.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar