Откривена Трампова "руска веза"

Ионако ужарену америчку изборну кампању додатно је узбуркао у Тхе Неw Yорк Тимесу објављени извјештај да је шеф изборне кампање републиканског кандидата за предсједника САД, Доналда Трумпа, Паул Манафорт примио око 12,7 милиона долара за кампању проруских политичких партија у Украјини.

Свијет 20.08.2016 | 10:15
Откривена Трампова "руска веза"
Паул Манафорт, шеф кампање републиканског кандидата за предсједника Сједињених Америчких Држава Доналда Трумпа, поднио је оставку на ту функцију.

Менафорт је демантирао тврдње објављене у НYТ, али је менаџер кампање кандидаткиње демократа Хилларy Цлинтон саопштио да Трумпов тим мора разјаснити своје проруске везе, након оптужби објављених у Тхе Неw Yорк Тимесу.

Везе Доналда Трумпа са Русијом често су биле тема у досадашњем току изборне кампање за предсједничке изборе у САД.

У тексту НYТ се наводи да је Манафорт са својом фирмом играо кључну улогу у савјетовању бившег украјинског проруског предсједника, Виктора Јануковича, који је побјегао у Русију након устанка у земљи у новембра 2013.

У тексту се наводи да је украјински Антикорупцијски биро открио списак са исплатама у једној књизи Јануковичеве тада владајуће Партије региона, у, како је наведено, дијелу „нелегалних, односно непрокњижених исплата“.

Антикорупцијски биро према наводима овог листа такође истражује пословне уговоре вриједне милионе долара које су повезиване уз помоћ Манофортове фирме.

Ипак Биро тек треба да утврди да ли је актуелни шеф кампање Доналда Трумпа Паул Манафорт заиста и примио било шта од наведених 12,7 милиона долара.

НYТ је у опширном тексту цитирао Манафортовог адвоката, Рицхарда Хибеyа, који тврди да није.

„Тешко је имати респекта према било каквој врсти оптужби чији је циљ блаћање некога када нема доказа за то. Демантирамо да је уопште могуће наћи такве доказе", рекао је Хибеy.

Манафорт је био савјетник проруских политичких партија у Кијеву, предвођених тадашњом Јануковичевом странком.

Виктор Јанукович је након новембарских протеста и Еуромаидана те нереда који су услиједили у јануру 2014, у другој половини фебруара побјегао у Русију након чега је услиједио жестоки конфликт Москве и прозападне владе у Кијеву.

Русија је окупирала и анектирала полуострво Крим 2014., а насиље између украјинских снага и проруских сепаратиста на истоку Украјине у више од двије године сукоба однијело је више од 9.500 живота.

Будући да је републикански кандидат Доналд Трумп у кампањи у више наврата исказао симпатије за „чврсту руку“ као начин владања руског предсједника Владимира Путина, из Демократске странке инсистирају да постоје питања на која се морају дати одговори имајући у виду “про-Путиновске политичке позиције које је усвојио Доналд Трумп“.

Менаџер кампање Хилларy Цлинтон, Роббy Моок каже:

“Доналд Трумп има одговорност да објелодани везе са про-Кремљ ентитетима или појединцима, како шефа кампање Паула Манафорта, тако и свих осталих запослених у његовој кампањи, укључујући и то да ли их неко од његових садашњих упосленика или савјетника заступа или су на њиховом платном списку“, каже Моок.

Демократе су оптужиле Русе да покушавају да помогну кампањи Доналда Трумпа.
Роббy Моок се реферирао на то што се вјерује да су руски хакери стоје иза кампање у којој су у неколико наврата ове године у различитим тијелима Демокатске странке изведени упади у њихов систем безбједности.

За викенд је један хакер за кога је наведено да је повезан са Русијом поставио онлине личне контакт информације Ненцy Пелоси, шефице демократа у Представничком дому САД и још стотина других званичника Демократске странке.

Након првобитног цурења података, Трумп је био под жестоким критикама због тога што је наводно позвао Русе да открију емаилове које је Хилларy Цлинтон слала са приватног кућног сервера у вријеме док је била државна секретарка САД, што је противно првилима америчке владе.

ФБИ је у овом случају препоручио да нема доказа за подношење тужбе. Цлинтонова је саопштила да је око половине од 60.000 емаилова враћено Стате Департменту, док су остали били приватни.

Трумп је овако тим поводом поручивао:
“Русијо, ако ово слушаш, надам се да ће вам успјети да нађете 30.000 емаилова“.

Трумп се нашао под ударом и зато што је говорио да Русија неће ући у Украјину. Када му је указано да су већ анектирали украјинско полуострво Крим, он се бранио тврдњом да се неће усудити да иду даље.

Без обзира што и даље ужива значајну популарност, Доналд Трумп у посљедње вријеме према истраживањима јавног мјења биљежи пад подршке, након ових и сличних контровезних изјава.

Сам Трумп је међутим умјесто за своје проблематичне и неодмјерене изјаве за пад рејтинга оптужио медије.

“Да ме одвратни и корумпирани медији поштено прате и да не дају погрешна тумачења ријечима које изговарам, водио бих испред Хилларy 20 посто.“

Извор: СБ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зумба

20.08.2016 09:47

Скоро па да је успио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица.

20.08.2016 12:15

Било шта,да не штима Америма'вечно су криви Руси или Срби.

Name

нико_битан

20.08.2016 09:56

Хахаха цуј глупог и наивног соумена како се навукао на танак лед.Цуј да неки нормални Американац хвали диктатора из Русије и да правда Крим и Украјину, то само могу болесници и нико други и напокон вријеме еј да се мало ствари и разлика и да Америка размисли о типовима као сто је крамп и кандидатуре.

ОДГОВОРИТЕ