Otkrivena Trampova "ruska veza"

Ionako užarenu američku izbornu kampanju dodatno je uzburkao u The New York Timesu objavljeni izvještaj da je šef izborne kampanje republikanskog kandidata za predsjednika SAD, Donalda Trumpa, Paul Manafort primio oko 12,7 miliona dolara za kampanju proruskih političkih partija u Ukrajini.

Svijet 20.08.2016 | 10:15
Otkrivena Trampova "ruska veza"
Paul Manafort, šef kampanje republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, podnio je ostavku na tu funkciju.

Menafort je demantirao tvrdnje objavljene u NYT, ali je menadžer kampanje kandidatkinje demokrata Hillary Clinton saopštio da Trumpov tim mora razjasniti svoje proruske veze, nakon optužbi objavljenih u The New York Timesu.

Veze Donalda Trumpa sa Rusijom često su bile tema u dosadašnjem toku izborne kampanje za predsjedničke izbore u SAD.

U tekstu NYT se navodi da je Manafort sa svojom firmom igrao ključnu ulogu u savjetovanju bivšeg ukrajinskog proruskog predsjednika, Viktora Janukoviča, koji je pobjegao u Rusiju nakon ustanka u zemlji u novembra 2013.

U tekstu se navodi da je ukrajinski Antikorupcijski biro otkrio spisak sa isplatama u jednoj knjizi Janukovičeve tada vladajuće Partije regiona, u, kako je navedeno, dijelu „nelegalnih, odnosno neproknjiženih isplata“.

Antikorupcijski biro prema navodima ovog lista takođe istražuje poslovne ugovore vrijedne milione dolara koje su povezivane uz pomoć Manofortove firme.

Ipak Biro tek treba da utvrdi da li je aktuelni šef kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort zaista i primio bilo šta od navedenih 12,7 miliona dolara.

NYT je u opširnom tekstu citirao Manafortovog advokata, Richarda Hibeya, koji tvrdi da nije.

„Teško je imati respekta prema bilo kakvoj vrsti optužbi čiji je cilj blaćanje nekoga kada nema dokaza za to. Demantiramo da je uopšte moguće naći takve dokaze", rekao je Hibey.

Manafort je bio savjetnik proruskih političkih partija u Kijevu, predvođenih tadašnjom Janukovičevom strankom.

Viktor Janukovič je nakon novembarskih protesta i Euromaidana te nereda koji su uslijedili u januru 2014, u drugoj polovini februara pobjegao u Rusiju nakon čega je uslijedio žestoki konflikt Moskve i prozapadne vlade u Kijevu.

Rusija je okupirala i anektirala poluostrvo Krim 2014., a nasilje između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine u više od dvije godine sukoba odnijelo je više od 9.500 života.

Budući da je republikanski kandidat Donald Trump u kampanji u više navrata iskazao simpatije za „čvrstu ruku“ kao način vladanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, iz Demokratske stranke insistiraju da postoje pitanja na koja se moraju dati odgovori imajući u vidu “pro-Putinovske političke pozicije koje je usvojio Donald Trump“.

Menadžer kampanje Hillary Clinton, Robby Mook kaže:

“Donald Trump ima odgovornost da objelodani veze sa pro-Kremlj entitetima ili pojedincima, kako šefa kampanje Paula Manaforta, tako i svih ostalih zaposlenih u njegovoj kampanji, uključujući i to da li ih neko od njegovih sadašnjih uposlenika ili savjetnika zastupa ili su na njihovom platnom spisku“, kaže Mook.

Demokrate su optužile Ruse da pokušavaju da pomognu kampanji Donalda Trumpa.
Robby Mook se referirao na to što se vjeruje da su ruski hakeri stoje iza kampanje u kojoj su u nekoliko navrata ove godine u različitim tijelima Demokatske stranke izvedeni upadi u njihov sistem bezbjednosti.

Za vikend je jedan haker za koga je navedeno da je povezan sa Rusijom postavio online lične kontakt informacije Nency Pelosi, šefice demokrata u Predstavničkom domu SAD i još stotina drugih zvaničnika Demokratske stranke.

Nakon prvobitnog curenja podataka, Trump je bio pod žestokim kritikama zbog toga što je navodno pozvao Ruse da otkriju emailove koje je Hillary Clinton slala sa privatnog kućnog servera u vrijeme dok je bila državna sekretarka SAD, što je protivno prvilima američke vlade.

FBI je u ovom slučaju preporučio da nema dokaza za podnošenje tužbe. Clintonova je saopštila da je oko polovine od 60.000 emailova vraćeno State Departmentu, dok su ostali bili privatni.

Trump je ovako tim povodom poručivao:
“Rusijo, ako ovo slušaš, nadam se da će vam uspjeti da nađete 30.000 emailova“.

Trump se našao pod udarom i zato što je govorio da Rusija neće ući u Ukrajinu. Kada mu je ukazano da su već anektirali ukrajinsko poluostrvo Krim, on se branio tvrdnjom da se neće usuditi da idu dalje.

Bez obzira što i dalje uživa značajnu popularnost, Donald Trump u posljednje vrijeme prema istraživanjima javnog mjenja bilježi pad podrške, nakon ovih i sličnih kontroveznih izjava.

Sam Trump je međutim umjesto za svoje problematične i neodmjerene izjave za pad rejtinga optužio medije.

“Da me odvratni i korumpirani mediji pošteno prate i da ne daju pogrešna tumačenja riječima koje izgovaram, vodio bih ispred Hillary 20 posto.“

Izvor: SB

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zumba

20.08.2016 09:47

Skoro pa da je uspio.

ODGOVORITE
Name

cica.

20.08.2016 12:15

Bilo šta,da ne štima Amerima'večno su krivi Rusi ili Srbi.

Name

niko_bitan

20.08.2016 09:56

Hahaha cuj glupog i naivnog soumena kako se navukao na tanak led.Cuj da neki normalni Amerikanac hvali diktatora iz Rusije i da pravda Krim i Ukrajinu, to samo mogu bolesnici i niko drugi i napokon vrijeme ej da se malo stvari i razlika i da Amerika razmisli o tipovima kao sto je kramp i kandidature.

ODGOVORITE