Албанци више немају бланко подршку САД

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за РТС да се политика Сједињених Америчких Држава према Србији мења у начину реализације и да је све мање политика притисака. Додаје да немамо права на грешку у односима са САД и да оне могу пресудно да утичу на све процесе на Балкану.

Србија 20.08.2016 | 09:28
Албанци више немају бланко подршку САД
Милован Дрецун рекао је у Дневнику РТС-а да су поруке америчког потпредседника Џозефа Бајдена косовским политичарима веома снажне.

"Посета Бајдена показала је да се политика Сједињених Америчких Држава према Србији мења у начину реализације. Све је мање политика притисака и САД желе да остваре пресудан интерес у региону", сматра Дрецун.

Каже да Албанци више немају бланко подршку САД.

"Мислим да не постоји албанска партија на КиМ која ће омаловажити ауторитет САД на Косову. ЗСО је приоритет који је важан за процес стаблизације и та подршка САД је резултат дугорочне политике Србије. Немамо права на грешку у односима са САД и оне могу пресудно да утичу на све процесе на Балкану", истиче Дрецун.

Каже да по информацијама које се незванично могу добити, специјални истражни тим Суда за злочине ОВК, ради на припреми оптужница.

"Најавили су прву оптужницу у септембру. Битно је да тај суд почне са радом, а питање је да ли ће бити политичког притиска на тај суд. Ја сам у разговору са страним дипломатама добио информацију да неће бити недодирљиви", каже Дрецун.

Додаје да је економска сарадња најважнији чин стабилизације политичких и других односа.

"За просперитет Балкана су најважнији српско-албански односи. Република Албанија има најснажнији утицај на Албанце на КиМ и зато је најважније побољшање српско-албанских односа. У директној корелацији је што су бољи односи између Албаније и Србије, то је извеснији опстанак Срба на КиМ", сматра Дрецун.

Извор: РТС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Логик

20.08.2016 10:02

Немојте бити наивни, САД вам дају подрску док вас не ставе под своју сапу а кад вас ставе висе вас ниста не питају. Сад је Србија на реду да јој се да подрска, њихови интереси на Косову су задовољени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

20.08.2016 10:07

А где су оне Бајденове ријеци које је изговорио у Пристини и које гласе : "Независност Косова је неповратан процес" Мени је то далеко, далеко вазније од ових ријеци посланика у скупстини Србије како Косово висе нема бланко подрску УСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУ 22

20.08.2016 10:19

Сиско немају имају само лазу Амери су све зло овог свијета Сорос и Цеда а и друг им Цава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Косово

20.08.2016 10:34

Истина је та да се Сиптари масовно исељавају са Косова и Метохије јер обољевају од радијације и у теској су биједи...Амери лагано дизу руке од њих и није далек дан кад це Србија повратити своју вјековну територију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир коцовиц

20.08.2016 19:17

Не будали

Name

Милос

20.08.2016 11:14

Ако немају од њих имају од 4рајха ! Сиег хеил

ОДГОВОРИТЕ
Name

бјанко мјеница

20.08.2016 19:58

Бјанко мјеница се касније попуњава. Ето и та це бити попуњена.

ОДГОВОРИТЕ