Albanci više nemaju blanko podršku SAD

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da se politika Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji menja u načinu realizacije i da je sve manje politika pritisaka. Dodaje da nemamo prava na grešku u odnosima sa SAD i da one mogu presudno da utiču na sve procese na Balkanu.

Srbija 20.08.2016 | 09:28
Albanci više nemaju blanko podršku SAD
Milovan Drecun rekao je u Dnevniku RTS-a da su poruke američkog potpredsednika Džozefa Bajdena kosovskim političarima veoma snažne.

"Poseta Bajdena pokazala je da se politika Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji menja u načinu realizacije. Sve je manje politika pritisaka i SAD žele da ostvare presudan interes u regionu", smatra Drecun.

Kaže da Albanci više nemaju blanko podršku SAD.

"Mislim da ne postoji albanska partija na KiM koja će omalovažiti autoritet SAD na Kosovu. ZSO je prioritet koji je važan za proces stablizacije i ta podrška SAD je rezultat dugoročne politike Srbije. Nemamo prava na grešku u odnosima sa SAD i one mogu presudno da utiču na sve procese na Balkanu", ističe Drecun.

Kaže da po informacijama koje se nezvanično mogu dobiti, specijalni istražni tim Suda za zločine OVK, radi na pripremi optužnica.

"Najavili su prvu optužnicu u septembru. Bitno je da taj sud počne sa radom, a pitanje je da li će biti političkog pritiska na taj sud. Ja sam u razgovoru sa stranim diplomatama dobio informaciju da neće biti nedodirljivi", kaže Drecun.

Dodaje da je ekonomska saradnja najvažniji čin stabilizacije političkih i drugih odnosa.

"Za prosperitet Balkana su najvažniji srpsko-albanski odnosi. Republika Albanija ima najsnažniji uticaj na Albance na KiM i zato je najvažnije poboljšanje srpsko-albanskih odnosa. U direktnoj korelaciji je što su bolji odnosi između Albanije i Srbije, to je izvesniji opstanak Srba na KiM", smatra Drecun.

Izvor: RTS

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Logik

20.08.2016 10:02

Nemojte biti naivni, SAD vam daju podrsku dok vas ne stave pod svoju sapu a kad vas stave vise vas nista ne pitaju. Sad je Srbija na redu da joj se da podrska, njihovi interesi na Kosovu su zadovoljeni.

ODGOVORITE
Name

goran

20.08.2016 10:07

A gde su one Bajdenove rijeci koje je izgovorio u Pristini i koje glase : "Nezavisnost Kosova je nepovratan proces" Meni je to daleko, daleko vaznije od ovih rijeci poslanika u skupstini Srbije kako Kosovo vise nema blanko podrsku USA

ODGOVORITE
Name

TU 22

20.08.2016 10:19

Sisko nemaju imaju samo lazu Ameri su sve zlo ovog svijeta Soros i Ceda a i drug im Cava

ODGOVORITE
Name

Srpsko Kosovo

20.08.2016 10:34

Istina je ta da se Siptari masovno iseljavaju sa Kosova i Metohije jer oboljevaju od radijacije i u teskoj su bijedi...Ameri lagano dizu ruke od njih i nije dalek dan kad ce Srbija povratiti svoju vjekovnu teritoriju....

ODGOVORITE
Name

damir kocovic

20.08.2016 19:17

Ne budali

Name

Milos

20.08.2016 11:14

Ako nemaju od njih imaju od 4rajha ! Sieg heil

ODGOVORITE
Name

bjanko mjenica

20.08.2016 19:58

Bjanko mjenica se kasnije popunjava. Eto i ta ce biti popunjena.

ODGOVORITE