Напад на Курде, САД шаље авионе

Власти сиријских Курда евакуисале су хиљаде цивила из Хасаке другог дана ваздушних удара сиријске војске која први пут од почетка рата напада курдске положаје.

Свијет 20.08.2016 | 08:49
Напад на Курде, САД шаље авионе
Пентагон је послао своје ловце да заштите специјалне снаге које их савјетују. Двије трећине Хасаке на сјеверозападу Сирије под контролом су курдских снага, а преостали дио контролише сиријска војска.

Бомбардери сиријске војске СУ-24 почели су у четвртак ударе на курдске снаге које увјежбавају специјални амерички савјетници, преноси Хина писање свјетских медија. Десетине цивила убијени су у протеклих 48 сати, рекао је за Ројтерс портпарол курдске милиције.

Пентагон је потврдио да је у четвртак послао ловце да заштите америчке специјалце у Сирији.

"Јасно смо показали да ће амерички авиони бранити војнике на тлу буду ли нападнути", рекао је Џеф Дејвис, портпарол Пентагона, преноси агенција АФП.

Курдска милиција је савезник САД-а у борби против џихадистичке Исламске државе у Сирији. Евакуисана су углавном дјеца и жене, а "ко год може да носи оружје бори се против режима", рекао портпарол курдске милиције.

Сиријска војска објавила је да су их на акцију у Хасаки приморале курдске безбједносне снаге које покушавају да преузму град.

Војска је одговорила "примјерено" и на све нове такве нападе снажно ћемо одговорити, наводи се у саопштењу сиријске војске.

Сиријска опсерваторија за људска права наводи да цивили користе предахе у борбама како би побегли из града.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар