Napad na Kurde, SAD šalje avione

Vlasti sirijskih Kurda evakuisale su hiljade civila iz Hasake drugog dana vazdušnih udara sirijske vojske koja prvi put od početka rata napada kurdske položaje.

Svijet 20.08.2016 | 08:49
Napad na Kurde, SAD šalje avione
Pentagon je poslao svoje lovce da zaštite specijalne snage koje ih savjetuju. Dvije trećine Hasake na sjeverozapadu Sirije pod kontrolom su kurdskih snaga, a preostali dio kontroliše sirijska vojska.

Bombarderi sirijske vojske SU-24 počeli su u četvrtak udare na kurdske snage koje uvježbavaju specijalni američki savjetnici, prenosi Hina pisanje svjetskih medija. Desetine civila ubijeni su u proteklih 48 sati, rekao je za Rojters portparol kurdske milicije.

Pentagon je potvrdio da je u četvrtak poslao lovce da zaštite američke specijalce u Siriji.

"Jasno smo pokazali da će američki avioni braniti vojnike na tlu budu li napadnuti", rekao je Džef Dejvis, portparol Pentagona, prenosi agencija AFP.

Kurdska milicija je saveznik SAD-a u borbi protiv džihadističke Islamske države u Siriji. Evakuisana su uglavnom djeca i žene, a "ko god može da nosi oružje bori se protiv režima", rekao portparol kurdske milicije.

Sirijska vojska objavila je da su ih na akciju u Hasaki primorale kurdske bezbjednosne snage koje pokušavaju da preuzmu grad.

Vojska je odgovorila "primjereno" i na sve nove takve napade snažno ćemo odgovoriti, navodi se u saopštenju sirijske vojske.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da civili koriste predahe u borbama kako bi pobegli iz grada.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar