Србац: Одали пошту пољским партизанима

Делегација пољског батаљона из састава ЕУФОР-а, коју је предводио амбасадор Пољске у БиХ Анџеј Кравчик, поводом обиљежавања Дана војске Републике Пољске положила је цвијеће на заједничком спомен-обиљежју погинулих Југословена и Пољака у Другом свјетском рату, које се налази на Партизанском гробљу у Српцу.

Република Српска 19.08.2016 | 20:07
Србац: Одали пошту пољским партизанима
„Дошли смо да се поклонимо сјенама наших предака који су страдали у борбеним дејствима заједно са југословенским партизанима, и то чинимо традиционално сваке године у оквиру обиљежавања празника наше војске“, нагласио је амбасадор Кравчик. Он је додао да је на прелазу из 19. у 20. вијек на подручју Српца, Прњавора и Брода било 12 пољских села, а Пољаци су дјелимично насељавали и педесетак села и ширем региону.

„За вријеме Другог свјетског рата у партизанским јединицама борило се око 2.000 Пољака, а одлуком Тита у мају 1944. године формиран је и Пољски батаљон са сједиштем у Мартинцу“, подсјетио је пољски амбасадор Анџеј Кравчик и изразио задовољство што је баш овај батаљон исте године ослободио Дервенту. У његовом саставу нису били професионални војници већ пољопривредници, занатлије и учитељи. У околини Српца погинуло је 27 пољских партизана, који су сахрањени са југословенима и њима се сваке године одаје пошта, а ову традицију ће наставити неко из амбасаде и пољске јединице ЕУФОР-а и убудуће, у августу мјесецу.

„Сваки њихов долазак у Србац од великог је значаја, јер се тиме шири и учвршћује сарадња на културном плану, а надамо се у догледно вријеме и на пољу привреде. Нарочито је развијен вјерски туризам, јер годишње имамо хиљаду ноћења Пољака у нашим смјештајним капацитетима. Они долазе да посјете мјеста у којима су живјели њихови преци и наш циљ је да се овај број ноћења повећа на 10.000 годишње, углавном грађана из Новогродјеца, Болеславеца, али и других мјеста“, рекао је начелник Српца Драго Ћирић.

Пољаци ће, према ријечима начелника Ћирића, бити активни учесници и предстојеће традиционалне привредно-туристичке манифестације „Гастро фест“, која ће се по 12-ти пут одржати 3. и 4. септембра на Бардачи код Српца.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Освит

21.08.2016 20:12

Хвала Пољацима који су уцествовали у НоБ -у заједно са осталим народима Југиславије

ОДГОВОРИТЕ