Srbac: Odali poštu poljskim partizanima

Delegacija poljskog bataljona iz sastava EUFOR-a, koju je predvodio ambasador Poljske u BiH Andžej Kravčik, povodom obilježavanja Dana vojske Republike Poljske položila je cvijeće na zajedničkom spomen-obilježju poginulih Jugoslovena i Poljaka u Drugom svjetskom ratu, koje se nalazi na Partizanskom groblju u Srpcu.

Republika Srpska 19.08.2016 | 20:07
Srbac: Odali poštu poljskim partizanima
„Došli smo da se poklonimo sjenama naših predaka koji su stradali u borbenim dejstvima zajedno sa jugoslovenskim partizanima, i to činimo tradicionalno svake godine u okviru obilježavanja praznika naše vojske“, naglasio je ambasador Kravčik. On je dodao da je na prelazu iz 19. u 20. vijek na području Srpca, Prnjavora i Broda bilo 12 poljskih sela, a Poljaci su djelimično naseljavali i pedesetak sela i širem regionu.

„Za vrijeme Drugog svjetskog rata u partizanskim jedinicama borilo se oko 2.000 Poljaka, a odlukom Tita u maju 1944. godine formiran je i Poljski bataljon sa sjedištem u Martincu“, podsjetio je poljski ambasador Andžej Kravčik i izrazio zadovoljstvo što je baš ovaj bataljon iste godine oslobodio Derventu. U njegovom sastavu nisu bili profesionalni vojnici već poljoprivrednici, zanatlije i učitelji. U okolini Srpca poginulo je 27 poljskih partizana, koji su sahranjeni sa jugoslovenima i njima se svake godine odaje pošta, a ovu tradiciju će nastaviti neko iz ambasade i poljske jedinice EUFOR-a i ubuduće, u avgustu mjesecu.

„Svaki njihov dolazak u Srbac od velikog je značaja, jer se time širi i učvršćuje saradnja na kulturnom planu, a nadamo se u dogledno vrijeme i na polju privrede. Naročito je razvijen vjerski turizam, jer godišnje imamo hiljadu noćenja Poljaka u našim smještajnim kapacitetima. Oni dolaze da posjete mjesta u kojima su živjeli njihovi preci i naš cilj je da se ovaj broj noćenja poveća na 10.000 godišnje, uglavnom građana iz Novogrodjeca, Boleslaveca, ali i drugih mjesta“, rekao je načelnik Srpca Drago Ćirić.

Poljaci će, prema riječima načelnika Ćirića, biti aktivni učesnici i predstojeće tradicionalne privredno-turističke manifestacije „Gastro fest“, koja će se po 12-ti put održati 3. i 4. septembra na Bardači kod Srpca.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Osvit

21.08.2016 20:12

Hvala Poljacima koji su ucestvovali u NoB -u zajedno sa ostalim narodima Jugislavije

ODGOVORITE