У Новом Саду нађени комарци са вирусом Западног Нила

Вирус Западног Нила пронађен је у 12 узорака комараца у Ветернику поред Новог Сада, саопштило је предузеће Циклонизација.

Србија 19.08.2016 | 18:50
У Новом Саду нађени комарци са вирусом Западног Нила
У 12 узорака које је Циклонизација скупила у првим данима августа, Центар за вирусологију Института за јавно здравље Војводине детектовао је присуство вируса.

Нешто раније, овај вирус је детектован у два узорка комараца из Петроварадина.

Циклонизација је саопштила да је протеклих дана извела низ комбинованих третмана против комараца, управо на подручју Петроварадина и Ветерника, као и околних насеља.

"Праћење ситуације је континуирано, па су на анализу упућени и нови узорци комараца, а резултати се очекују крајем ове недјеље", наведено је у саопштењу.

Вирус Западног Нила је на подручју Србије први пут званично регистрован 2012. године, мада се претпоставља да је присутан и дуже.

Једини ефикасан начин борбе против ширења на људе су превентивни третмани против комараца и држање њихове бројности испод критичне.

Резервоар вируса су птице, а са птица га на људе преноси кућни комарац, чија су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта, запушени олуци, септичке јаме, бачене гуме, бурад за заливање и подруми у којим се задржава вода.

Циклонизација је подсјетила да велики допринос у заштити људске популације од комараца могу дати и сами грађани, тако што неће стварати микроизворишта ових комараца у својим двориштима.

"Зато је потребно да редовно празне судове у којима чувају воду, да канале и олуке држе проходним и да провјере заптивање септичких јама", упозорава се у саопштењу.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ НС

20.08.2016 10:38

АЈДЕ СТА ЦЕКАТЕ ДА ВАТАМО КОМАРЦЕ *И КЛИНКТОНКЕ*

ОДГОВОРИТЕ