U Novom Sadu nađeni komarci sa virusom Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila pronađen je u 12 uzoraka komaraca u Veterniku pored Novog Sada, saopštilo je preduzeće Ciklonizacija.

Srbija 19.08.2016 | 18:50
U Novom Sadu nađeni komarci sa virusom Zapadnog Nila
U 12 uzoraka koje je Ciklonizacija skupila u prvim danima avgusta, Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine detektovao je prisustvo virusa.

Nešto ranije, ovaj virus je detektovan u dva uzorka komaraca iz Petrovaradina.

Ciklonizacija je saopštila da je proteklih dana izvela niz kombinovanih tretmana protiv komaraca, upravo na području Petrovaradina i Veternika, kao i okolnih naselja.

"Praćenje situacije je kontinuirano, pa su na analizu upućeni i novi uzorci komaraca, a rezultati se očekuju krajem ove nedjelje", navedeno je u saopštenju.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da je prisutan i duže.

Jedini efikasan način borbe protiv širenja na ljude su preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične.

Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi kućni komarac, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje i podrumi u kojim se zadržava voda.

Ciklonizacija je podsjetila da veliki doprinos u zaštiti ljudske populacije od komaraca mogu dati i sami građani, tako što neće stvarati mikroizvorišta ovih komaraca u svojim dvorištima.

"Zato je potrebno da redovno prazne sudove u kojima čuvaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provjere zaptivanje septičkih jama", upozorava se u saopštenju.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DULE NS

20.08.2016 12:38

AJDE STA CEKATE DA VATAMO KOMARCE *I KLINKTONKE*

ODGOVORITE