Путин на Криму - тензије расту

Руски председник Владимир Путин стигао је на Крим у тренутку повећаних тензија између Украјине и Русије због тог полуострва које је Русија анектирала.

Свијет 19.08.2016 | 17:50
Путин на Криму - тензије расту
Путин ће председавати састанку савета за безбедност на Криму и учествовати на Форуму младих, преноси АФП.

Он је на предлог премијера Дмитрија Медведева именовао бившег министра образовања Дмитрија Ливанова за изасланика за трговинско-економске везе са Украјином.

"Добро, то ћемо да урадимо", рекао је Путин одговарајући на предлог премијера Дмитрија Медведева на радном састанку на аеродрому Белбек, у Севастопољу.

"Што се тиче дипломатског представника, амбасадора у Украјини - говорићемо посебно. Али развој трговинско-економских веза треба да буде у сталном центру наше пажње", додао је Путин, преноси Спутњик.

Ово је Путинова пета посета Криму од припајања полуострва Русији 2014. године и неколико дана пошто је Москва оптужила Кијев за покушај терористичког напада на Криму.

Украјинско полуострво Крим које је Русија припојила 2014. данима се налази у центру медијске пажње због изненадне растуће тензије између Украјине и Русије.

Руска обавештајна служба (ФСБ) у среду је саопштила да је ухапсила украјинске "диверзанте терористе" задужене за извођење напада, после оружаног окршаја у којем су страдале две особе, према наводима Русије, један агент ФСБ-а и један руски војник.

Руски председник Владимир Путин је одмах потом оптужио украјинске власти да су "покренуле терор" ради дестабилизације Крима.

Кијев пориче те оптужбе, сматрајући да су "изговор за нове војне претње".

Украјинска војска је налази у стању максималне, борбене припавности дуж линије демаркације Крима и истока Украјине, где је у сукобима с проруским побуњеницама од априла 2014. године погинуло више од 9.500 људи.

Руска телевизија приказала је снимке заплењених експлозивних средстава и мушкарца који је представљен као ухапшени украјински агент.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар