Putin na Krimu - tenzije rastu

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je na Krim u trenutku povećanih tenzija između Ukrajine i Rusije zbog tog poluostrva koje je Rusija anektirala.

Svijet 19.08.2016 | 17:50
Putin na Krimu - tenzije rastu
Putin će predsedavati sastanku saveta za bezbednost na Krimu i učestvovati na Forumu mladih, prenosi AFP.

On je na predlog premijera Dmitrija Medvedeva imenovao bivšeg ministra obrazovanja Dmitrija Livanova za izaslanika za trgovinsko-ekonomske veze sa Ukrajinom.

"Dobro, to ćemo da uradimo", rekao je Putin odgovarajući na predlog premijera Dmitrija Medvedeva na radnom sastanku na aerodromu Belbek, u Sevastopolju.

"Što se tiče diplomatskog predstavnika, ambasadora u Ukrajini - govorićemo posebno. Ali razvoj trgovinsko-ekonomskih veza treba da bude u stalnom centru naše pažnje", dodao je Putin, prenosi Sputnjik.

Ovo je Putinova peta poseta Krimu od pripajanja poluostrva Rusiji 2014. godine i nekoliko dana pošto je Moskva optužila Kijev za pokušaj terorističkog napada na Krimu.

Ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Rusija pripojila 2014. danima se nalazi u centru medijske pažnje zbog iznenadne rastuće tenzije između Ukrajine i Rusije.

Ruska obaveštajna služba (FSB) u sredu je saopštila da je uhapsila ukrajinske "diverzante teroriste" zadužene za izvođenje napada, posle oružanog okršaja u kojem su stradale dve osobe, prema navodima Rusije, jedan agent FSB-a i jedan ruski vojnik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odmah potom optužio ukrajinske vlasti da su "pokrenule teror" radi destabilizacije Krima.

Kijev poriče te optužbe, smatrajući da su "izgovor za nove vojne pretnje".

Ukrajinska vojska je nalazi u stanju maksimalne, borbene pripavnosti duž linije demarkacije Krima i istoka Ukrajine, gde je u sukobima s proruskim pobunjenicama od aprila 2014. godine poginulo više od 9.500 ljudi.

Ruska televizija prikazala je snimke zaplenjenih eksplozivnih sredstava i muškarca koji je predstavljen kao uhapšeni ukrajinski agent.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar