Америчко наоружање на 400 км од БиХ?

Америчко нуклеарно оружје сели се из турске базе Инџирлик, која је стотинак километра далеко од границе са Сиријом, у Румунију, у базу Девеселу, ваздушном линијом мање од 400 км удаљеној од БиХ.

Босна и Херцеговина 19.08.2016 | 09:32
Америчко наоружање на 400 км од БиХ?
Ова тврдња "Еурактива", међународне мреже посвећене ЕУ, посљедња је у низу оних које су се појавиле послије неуспјелог војног пуча у Турској и потоњег заоштравања односа Анкаре са Вашингтоном, уз отопљавања односа са Москвом.

За разлику од Букурешта који је наводе одмах демантовао, Вашингтон најављује одговор. Какав год он био, извесно је да ова тема америчкој престоници није страна.

Још почетком августа је Истраживачка служба америчког Конгреса за законодавце на Капитол хилу већ приредила извештај о америчком нуклеарном оружју у Турској. Позивајући се на незваничне извештаје, ова значајна конгресна служба наводи да САД у ваздухопловној бази Инџирлик од Хладног рата држе око 50 комада тактичког нуклеарног оружја.

О безбједности тог америчког арсенала у Турској, као и у Европи, говорило се и раније, али је послије неуспјелог војног пуча то питање, како се истиче, поново у центру пажње. Подсјећа се да је током покушаја преврата, струја у Инџирлику искључена, те да је турска влада забранила авионима САД да узлећу и слијећу, док је командант те базе ухапшен због умјешаности у покушај преврата.

Већина експерата се слаже да су америчке Б61 бомбе врло добро осигуране у Инџирлику, али све је више оних који се противе даљем држању америчког атомског оружја у Европи, а посебно у Турској.

Политичка несигурност у Турској, уз погоршање односа Анкаре и Вашингтона, а имајући у виду близину турске базе територијама које контролише Исламска држава, подстакло је идеју о сеоби атомских бомби САД на безбједнију локацију:

"САД би могле да размотре премјештање оружја у другу земљу чланицу".

НАТО, која је опремљена за складиштење Б61 бомби и авиона за њихов транспорт у кризно подручје - наводи се у конгресном извјештају и процјењује се да би дискусија о овом питању могла да се настави наредних мјесеци, посебно "уколико турска влада ограничава приступ операцијама у Инџирлику".

У документу се напомиње и да би помјерање нуклеарних бомби из Инџирлика имало значајне посљедице по односе НАТО и САД са Турском.

С друге стране, бриселски "Еурактив" уочава да би премгештање атомских бомби у Румунију било проблематично за односе са Москвом, јер смгештање тактичког оружја близу руске границе може да изазове гнгев Русије и доведе до погоршања односа.

Истовремено, међутим, турски портал "Хуријет дејли њуз", преноси ријечи члана горњег дома руског парламента да би Турска могла да уступи базу Инџирлик Русији за интервенцију ваздушних снага у Сирији.

(Независне новине/Новости.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

роб

19.08.2016 07:53

Неце амери ударати на БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе

19.08.2016 11:00

Би, кад би смјели.

Name

Нк

19.08.2016 08:34

Каква је болест погодила Турску па се приблизава Русији или је америцка подвала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

19.08.2016 09:13

Играју се вартом

Name

пракса.

20.08.2016 19:06

НЕВЕРУЈ' НИ ЈЕДНОМ НИ ДРУГОМ!САМО ГЛЕДАЈ И ПАЗИ.

Name

хе хе хе

20.08.2016 06:46

Пукла тиква а? Купе се крпице и дзидза-бидзе? Или се иза брда несто ваља,пуц није успео.

ОДГОВОРИТЕ