Зашто је добро спавати наг

Недавно спроведено истраживање потврдило је да је спавање без одеће не само удобније, већ и регулише температуру коже и спречава да се будимо у току ноћи. Стручњаци објашњавају да одбацивање фланелских пиџама и широких мајица пред сан такође држи бактерије које се развијају у топлим и влажним местима на одстојању, што поспешује имуни систем.

Здравље 19.08.2016 | 08:22
Зашто је добро спавати наг
Само 12 одсто Американаца спава без одеће, према анкети "Натионал Слееп Фоундатион", иако се то снажно препоручује од стране истраживача и лекара. Не само да спавање „к'о од мајке рођен“ пружа удобнији сан, већ и одређује када је тело спремно да заспи и када је време да се пробуди.

Једна студија је показала да чак и најмање хлађење коже помаже појединцима да западну у дубоки сан. Хлађење тела је посебно корисно за старије особе, а поменуто истраживање потврђује раније студије које доказују да топлија кожа, у случају и код људи и животиња, ремети сан.

„Ако имамо слојеве одеће током сна, довољно је свега 0,4 степена да се температура коже повећа и тиме спречи да западнете у дубље фазе сна“, наводи се у истраживању објављеном у часопису Брејн (Браин).

Такође је утврђено да нижа температура тела током ноћи убрзава метаболизам. Док спавате на нижим температурама, активира се и браон масно ткиво, односно здраве масти које се налазе у врату. Та добра маст помаже код сагоревања калорија, док истовремено ствара телесну топлоту.
Такође се повећава хормон раста и смањује ниво кортизола, због чега се смањује величина стомака, извештава Менс хелт (Менс Хеалтх). 

Ако током вечери имате добар сан, тело је у стању да у потпуности опорави нижи ниво кортизола, који ће почети да се обнавља следећег дана, тако да ће имати енергију када се пробудите.

Многи стручњаци препоручују да спавате наги да би кожа дисала, што је посебно важно за жене – инфекције и врсте бактерија настају у топлим и влажним подручјима, и могле би се створити током спавања у пиџами. 

„Женски интимни делови су покривени цео дан, ограничено је дисање коже, а самим тим се узрокују вагиналне иритације“, истиче др Алиса Двек, клинички доцент Медицинске школе „Икан“ у Њујорку за магазинЛајвсајенс (Ливесциенце).

Спавање без одеће се не препоручује само женама, већ и мушкарцима, како би се повећала производња сперме.

Доказано је да квалитет сперме трпи ако је превисока температура, у случају приказаном у студији која је тестирала плодност мушкараца који су често посећивали сауне.

Осим што се спавање без одеће показало корисним за здравље, једнако је добро за емотивне везе – стручњаци кажу да контакт коже на кожу ослобађа окситоцин у мозгу, такође познат као „хормон љубави“, који емотивно зближава парове и повећава поверење у вези. Овакав вид контакта, такође је утврђено, побољшава имуни систем, стабилан ниво кортизола и снижава крвни притисак.

РТС
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

19.08.2016 11:26

Та врста спавања директно утице на наталитет.

ОДГОВОРИТЕ