Због чега страни капитал заобилази БиХ?!

Док се стране инвестиције у региону мјере милијардама КМ у Босни и Херцеговини странци улажу на кашичицу.

Босна и Херцеговина 19.08.2016 | 07:41
Због чега страни капитал заобилази БиХ?!
За прва три мјесеца ове године страни инвеститори су у БиХ уложили око 130 милиона КМ. Истина, то је пуно боље у односу на исти период прошле године када је забиљежно свега 60 милиона КМ страних улагања.

Међутим, посматрајући читаву прошлу годину страни улагачи су донијели око 500 милиона КМ капитала, што је у поређењу са Србијом - која је привукла више од три милијарде КМ страних инвестиција - кап у мору.

Страни инвеститори су у БиХ прошле године највише у улагали у производњу -34 одсто од укупних улагања, затим у банкарство 25 одсто, телекомуникације 14 одсто и трговину 11 одсто. Највише су улагали Аустрија, Србија, Хрватска, Русија и Словенија.

У Агенцији за унапређење страних улагања БиХ (ФИПА) наглашавају да на првом мјесту политичка нестабилност плаши озбиљне стране инвеститоре, од којих бројни одлазе у сусједне земље.

"Због сложене бирократије и раширене корупције, економски интерес за БиХ заостаје иза свих других земаља у Европи", кажу у Агенцији.

Озбиљне инвеститоре тјера лоше пословно окружење, нестабилна привреда, социјални немири и променљиви услови привређивања. За БиХ због ниског стандарда нису претјерано заинтересовани ни реномирани брендови.

Примјера ради, свјетски произвођач намјештаја „Икеа“ је отворио робну кућу у Хрватској и најавио пословање у Србији, док БиХ нема ни у причи.

Економиста Светлана Ценић каже да је и Србија прецјенила неке стране инвеститоре попут ФИАТА, који су добили више него што су дали.

"Ипак је за поштовање то што је Србија међу најатрактивнијим земљама за улагање и што је привукла озбиљне улагаче, пре свега зато што им нуди политичку сигурност. На примјер, Турци и Арапи улажу у Србију више него што ће икад у БиХ", истиче Ценићева.

Додаје да БиХ нема ни стратегију за привлачење озбиљних улагача.

"Једна индонежанска фирма, која запошљава 240.000 људи, била је спремна да улаже у пољопривреду у БиХ. Неколико година су их наше разне институције “шалтале” и на крају су отишли у Србију", наводи Ценићева.

Економиста Зоран Павловић каже да су оцјене које добија БиХ од међународних институција забрињавајуће.

"На свим листама смо на зачељу Европе, па и свијета. Недавно је био податак да смо друга најјаднија земља у свијету по стандарду. У анализи Свјетске банке, по лакоћи пословања смо на 117. мјесту и пали смо за три мјеста", истиче Павловић.

На мети “ташна машна” инвеститора

Ценићева подсећа да су укинуте и неке стимулативне мјере које су постојале, као што је ослобађање реинвестиција од пореза.

"Ми смо мета сумњивих “ташна машна” инвеститора и превараната, који послују само зато што поткупљу кога треба или су блиски са неким из власти. Сваки озбиљан инвеститор заобилази БиХ", истиче она.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

мехо

19.08.2016 06:04

Нико није луд да улазе свој новац док из Сарајева стизу претње унистењем и ратом.Кад се ријеси политицка заврзлама мирнон дисолуцијом Босне онда цемо моци да се бавимо економијом и бице напредка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлог

19.08.2016 06:20

Једна ријеч: Баја.

Name

Мокри снови "мехо"

19.08.2016 13:05

...

Name

Освит

19.08.2016 06:14

Казу да је данас најгора клетва за народ : Дабогда са вама владали у 21 вјеку а не управљали по законима.За касту која влада не постоје закони они су изнад њих, ту не.постоји правна дрзаава а гдје не постоји правна дрзава нема правих улагања него само спекулативна која су у свери корупције.Основно правило је да се не улазе у дрзаву у којој инфармације о улагању довољне о одлуци не мозете добити од домацег нотара и мјесног банкара.Тамо гдје су у инвестицијама осим у инфраструктурним објектима,појављују политицари и циновници та се дрзава у правилу заобилази.Дрзава мора створити амбијет и законима заститити и инвеститоре и инвестицију али и оне који це касније бити запослени у производним капацитетима.Испразна обецања политицара и циновника давно су.процитане прице озбиљних инвеститора,како домацих тако и страних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сустина

19.08.2016 06:43

Ко це овдје улагати кад сте подли и необразовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

19.08.2016 07:20

Нико неће да улаже у БиХ И сви нас обилазе зато што смо лопови. Ето због чега. Сви нас знају као такве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

19.08.2016 07:44

И не само лопови него и љенцуге. Расписи оглас за квалификовано радно мјесто или се неце јавити нико или нема појма о послу за који је послао молбу. Цак питају на састанку о цему се ради ?!!

Name

ЕКОНОМ

19.08.2016 07:26

"Турци и Арапи улажу у Србију више него што ће икад у БиХ", истиче Ценићева - то је зато што Србија користи менталну заосталост Срба у БИХ и користи их да би остварила своје интересе. НПР- ЕУ неће Србију да прими у чланство али хоће БИХ онда Србија потпали Србе у БИХ да праве проблеме и ЕУ интервенише код Србије да се ти проблеми смире. Србија каже ОК биће смирени али имајте у виду да и ми желимо у ЕУ. Онда ови из ЕУ се окрену Србији а ви Срби у БИХ кувајте жару и корјење јер боље нисте ни заслужили. На овај начин Срби у БИХ испадају жртвено јагње политичких и економских интереса Србије. Речено укратко употреба по потреби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.08.2016 08:01

Тацно тако.

Name

Труе

19.08.2016 08:17

Телеком Србија добро узима преко м:тела. Проинтер за неке софтвере махне пар милиона. Електропривреда и струја би тек била тема. Београдски лоби је незајажљив, велика и гладна звер је то. А користе "српство и патриотизам" на који ови наши падају...ако су патриоте и већи што они нама не помогну?

Name

Драган

19.08.2016 07:27

Колико год да уложи у некимпосао у БиХ, за маx 2 године треба кредит за ликвидност. Ко је луд да баца паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

19.08.2016 14:19

Нисам луд да носим И инвестирам у Босну.. За годину или Двије, заврсио би негдје ровеци По контењеру .. Ова данасње власти, закони, И васа правила су врло запетљани, И цудни... Сви краду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

а засто

20.08.2016 14:26

да неко улазе паре, па није луд,па ви би Америку банкротирали за годину....труло друство,лопови,најљени народ....фуј

ОДГОВОРИТЕ