ОИ: Путине, брате, колико кошта олимпијска медаља у боксу?!

Смрди одоздо све до врха! Тешке оптужбе на рачуна АИБА!

Остали спортови 21.08.2016 | 10:45
ОИ: Путине, брате, колико кошта олимпијска медаља у боксу?!
Као да није довољно то што се професионални бокс поделио на толико верзија да сада и сасвим просечни борци могу да се хвале шампионским појасевима. Људи који би требало да брину о племенитој вештини наставили су да брукају бокс и на аматерском нивоу. Аматерска међународна бокс федерација (АИБА) ових дана је под баражном паљбом због оптужби да прима новац како би судијама налагала за кога да гласају кад се одлучује о победницима борби.

Испрва тихе оптужбе завредиле су ширу пажњу светске јавности када је Ирац Мајкл Конлан изгубио живце и оптужио Аибу за корупције после пораза од Руса Владимира Никитинау четвртфиналу у бантам категорији.

"Ј...и преваранти! Познати су по томе што су преваранти. Аматерски бокс смрди одоздо све до врха. Више никад нећу боксовати на Олимпијским играма... Бокс је мртав. Сад је најбитније ко ће дати највише пара. Ко има утицај - тај побеђује", грмео је Конлан, светски шампион у бантам категорији.

Имао је основа. По општем мишљењу био је бољи од Никитина.

"Било је толико лако да на крају прве рунде нисам био ни задихан... Ни Рус после меча није могао да верује да је победио. Судија у рингу није могао да верује. Славио је као да је освојио злато. Мене су опљачкали за олимпијски сан", наставио је Ирац.

Наравно, није неуобичајено да се боксери буне после пораза, али разлика је у томе што све више тренера, пре свега из западних земаља, незванично говори о манипулацијама у рингу. У понедељак је публика извиждала још једног Руса, тешкаша Јевгенија Тишченка после победе над Василијем Левитом из Казахстана. Селектор САД, чувени Били Волш, јавно је рекао да у Рију гледамо најгори олимпијски турнир у боксу још откако је легендарни Рој Џонс 1988. судијском одлуком изгубио у финалу Игара у Сеулу. Тај пораз од Корејца Парк Си-Хуна се у боксерском свету сматра синонимом за скандалозне одлуке судија. Волш је оценио да су у Рију фаворизовани борци из Узбекистана пре свега.

Из Аибе наравно све демантују, иако су сумњиве работе биле најављиване још и пре почетка Игара у Рију. Штавише, тих прича било је и током Олимпијских игара у Лондону 2012. када су великог успеха имали боксери из Азербејџана, земље која је Аиби позајмила 10.000.000 долара. У Бразилу је домаћин стигао до првог олимпијског злата у боксу мада се победаРобсона Консеисаа за сада није доводила у питање.

Аиба остаје при ставу да су поражени просто кивни. Тишченков меч накнадно су прегледали и утврдили да је бољи борац славио. Али аматерски бокс претрпео је озбиљан ударац. Јер не може бити добро када се светски првак, Конлан у овом случају, од Игара опрашта тако што на Твитеру шаље поруку руском председнику Владимиру Путину: "Хеј, Влад... Колико су ти ово наплатили, брате?"

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар