OI: Putine, brate, koliko košta olimpijska medalja u boksu?!

Smrdi odozdo sve do vrha! Teške optužbe na računa AIBA!

Ostali sportovi 21.08.2016 | 10:45
OI: Putine, brate, koliko košta olimpijska medalja u boksu?!
Kao da nije dovoljno to što se profesionalni boks podelio na toliko verzija da sada i sasvim prosečni borci mogu da se hvale šampionskim pojasevima. Ljudi koji bi trebalo da brinu o plemenitoj veštini nastavili su da brukaju boks i na amaterskom nivou. Amaterska međunarodna boks federacija (AIBA) ovih dana je pod baražnom paljbom zbog optužbi da prima novac kako bi sudijama nalagala za koga da glasaju kad se odlučuje o pobednicima borbi.

Isprva tihe optužbe zavredile su širu pažnju svetske javnosti kada je Irac Majkl Konlan izgubio živce i optužio Aibu za korupcije posle poraza od Rusa Vladimira Nikitinau četvrtfinalu u bantam kategoriji.

"J...i prevaranti! Poznati su po tome što su prevaranti. Amaterski boks smrdi odozdo sve do vrha. Više nikad neću boksovati na Olimpijskim igrama... Boks je mrtav. Sad je najbitnije ko će dati najviše para. Ko ima uticaj - taj pobeđuje", grmeo je Konlan, svetski šampion u bantam kategoriji.

Imao je osnova. Po opštem mišljenju bio je bolji od Nikitina.

"Bilo je toliko lako da na kraju prve runde nisam bio ni zadihan... Ni Rus posle meča nije mogao da veruje da je pobedio. Sudija u ringu nije mogao da veruje. Slavio je kao da je osvojio zlato. Mene su opljačkali za olimpijski san", nastavio je Irac.

Naravno, nije neuobičajeno da se bokseri bune posle poraza, ali razlika je u tome što sve više trenera, pre svega iz zapadnih zemalja, nezvanično govori o manipulacijama u ringu. U ponedeljak je publika izviždala još jednog Rusa, teškaša Jevgenija Tiščenka posle pobede nad Vasilijem Levitom iz Kazahstana. Selektor SAD, čuveni Bili Volš, javno je rekao da u Riju gledamo najgori olimpijski turnir u boksu još otkako je legendarni Roj Džons 1988. sudijskom odlukom izgubio u finalu Igara u Seulu. Taj poraz od Korejca Park Si-Huna se u bokserskom svetu smatra sinonimom za skandalozne odluke sudija. Volš je ocenio da su u Riju favorizovani borci iz Uzbekistana pre svega.

Iz Aibe naravno sve demantuju, iako su sumnjive rabote bile najavljivane još i pre početka Igara u Riju. Štaviše, tih priča bilo je i tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. kada su velikog uspeha imali bokseri iz Azerbejdžana, zemlje koja je Aibi pozajmila 10.000.000 dolara. U Brazilu je domaćin stigao do prvog olimpijskog zlata u boksu mada se pobedaRobsona Konseisaa za sada nije dovodila u pitanje.

Aiba ostaje pri stavu da su poraženi prosto kivni. Tiščenkov meč naknadno su pregledali i utvrdili da je bolji borac slavio. Ali amaterski boks pretrpeo je ozbiljan udarac. Jer ne može biti dobro kada se svetski prvak, Konlan u ovom slučaju, od Igara oprašta tako što na Tviteru šalje poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu: "Hej, Vlad... Koliko su ti ovo naplatili, brate?"

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar