ЦИК БиХ: Политичке странке перу новац

Централна изборна комисија БиХ извршила је ревизију финасирања за 2014. годину и предизборне извјештаје финасирања општих избора 2014.
године за укупно 118 политичких субјеката. Само 33 политичке странке добиле су позитиван ревизорски извјештај, а ревизија је утврдила да
пословање неких политичких субјеката има елементе кривичног дјела. Да ли се ради о прању новца, утврдиће надлежне правосудне институције.

Босна и Херцеговина 18.08.2016 | 22:52
ЦИК БиХ: Политичке странке перу новац
Од 118 политичких субјеката за њих 13 није било могуће урадити ревизорски извјештај, јер нису дозволили приступ својим просторијама и
пословној документацији. У Централној изборној комисији још не желе да кажу о којим политичким странкама је ријеч.

"Међу тих 13 политичких странака има оних које егзистирају дуже вријеме, али и нових. Углавном су то политичке странке које се на изборима појављују повремено. Појаве се на једним па их онда нема", каже шеф Службе за ревизију финасирања политичких странака Хасида Гушић.

Санкција коју Централна изборна комисија може изрећи политичким субјектима који нису дозволили приступ ревизији је забрана кандидовања на следећим изборима, али поставља се питање да ли је то адекватна и довољна казна. Иста ситуација је и са 29 политичких странака, од којих су неки на политичкој сцени више година па чак и деценија, за које је ревизија утврдила да су прекршили више одредаба Закона о финансирању политичких партија и финасирању политичке кампање.

Сви извјештаји прослијеђени су Тужилаштву БиХ, јер постоји сумња да су се бавили прањем новца.

"Код једне политичке странке постоји сумња на злоупотребу јавних средстава, јер су средства из буџета намјењена за финансирање
политичке странке уплаћена на приватни рачун политичког функционера. Код четири политичке странке уочене су трансакције са капитално повезаним правним лицима и трансакције у високим износима", истиче шеф Службе за ревизију финасирања политичких странака Хасида Гушић.

И предсједник Централне изборне комисије БиХ Ахмет Шантић признаје да има одређених политичких субјеката за које се сумња да њихова понашања у финасијским трансакцијама превазилазе кршење одредаба Закона о финасирању политичких странака.

"Постоји сумња да се ради о прекршајима за које је предвиђена казнена одговорност.За такве политичке субјекте комплетну документацију упутићемо надлежним институцијама на даље поступање", каже Шантић.

Како надлежне институције реагују, показује чињеница да до сада није изречена ниједна казна, а већина предмета стоји у фиокама Тужилаштва док не застари.

Када је судска пракса у питању, проблем је и регистрација политичких субјеката.

Иако Закон предвиђа да је за регистрацију политичке партије потребна сагласност и потпис 500 пунољетних грађана, у пракси се региструју као удружења са три члана и након тога несметано учествују у изборном процесу.

Испада да је у БиХ лакше и јефтиније основати политичку партију него заједницу етажних власника.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

18.08.2016 13:14

Маните нас правног минимализма. Чуј перу паре...то знају сви. Има ли одговорности? И то извјештај само за кампању. А кад дођу на власт добију буџет и све ресурсе као да су власници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дз- Голуб

18.08.2016 13:52

Цик јако смјесна организација,засто не уведете таксу за пријаву политицке партије или Независних кандидадта од 100.000 км.па бих видјели колико би партија било.Владајуца странка Снсд у Зворнику има својих 10 независних кандидата,цјели бирацки одбор из Снсд-а.и опет казу све постено и трснпарентно.

ОДГОВОРИТЕ