CIK BiH: Političke stranke peru novac

Centralna izborna komisija BiH izvršila je reviziju finasiranja za 2014. godinu i predizborne izvještaje finasiranja opštih izbora 2014.
godine za ukupno 118 političkih subjekata. Samo 33 političke stranke dobile su pozitivan revizorski izvještaj, a revizija je utvrdila da
poslovanje nekih političkih subjekata ima elemente krivičnog djela. Da li se radi o pranju novca, utvrdiće nadležne pravosudne institucije.

Bosna i Hercegovina 18.08.2016 | 22:52
CIK BiH: Političke stranke peru novac
Od 118 političkih subjekata za njih 13 nije bilo moguće uraditi revizorski izvještaj, jer nisu dozvolili pristup svojim prostorijama i
poslovnoj dokumentaciji. U Centralnoj izbornoj komisiji još ne žele da kažu o kojim političkim strankama je riječ.

"Među tih 13 političkih stranaka ima onih koje egzistiraju duže vrijeme, ali i novih. Uglavnom su to političke stranke koje se na izborima pojavljuju povremeno. Pojave se na jednim pa ih onda nema", kaže šef Službe za reviziju finasiranja političkih stranaka Hasida Gušić.

Sankcija koju Centralna izborna komisija može izreći političkim subjektima koji nisu dozvolili pristup reviziji je zabrana kandidovanja na sledećim izborima, ali postavlja se pitanje da li je to adekvatna i dovoljna kazna. Ista situacija je i sa 29 političkih stranaka, od kojih su neki na političkoj sceni više godina pa čak i decenija, za koje je revizija utvrdila da su prekršili više odredaba Zakona o finansiranju političkih partija i finasiranju političke kampanje.

Svi izvještaji proslijeđeni su Tužilaštvu BiH, jer postoji sumnja da su se bavili pranjem novca.

"Kod jedne političke stranke postoji sumnja na zloupotrebu javnih sredstava, jer su sredstva iz budžeta namjenjena za finansiranje
političke stranke uplaćena na privatni račun političkog funkcionera. Kod četiri političke stranke uočene su transakcije sa kapitalno povezanim pravnim licima i transakcije u visokim iznosima", ističe šef Službe za reviziju finasiranja političkih stranaka Hasida Gušić.

I predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić priznaje da ima određenih političkih subjekata za koje se sumnja da njihova ponašanja u finasijskim transakcijama prevazilaze kršenje odredaba Zakona o finasiranju političkih stranaka.

"Postoji sumnja da se radi o prekršajima za koje je predviđena kaznena odgovornost.Za takve političke subjekte kompletnu dokumentaciju uputićemo nadležnim institucijama na dalje postupanje", kaže Šantić.

Kako nadležne institucije reaguju, pokazuje činjenica da do sada nije izrečena nijedna kazna, a većina predmeta stoji u fiokama Tužilaštva dok ne zastari.

Kada je sudska praksa u pitanju, problem je i registracija političkih subjekata.

Iako Zakon predviđa da je za registraciju političke partije potrebna saglasnost i potpis 500 punoljetnih građana, u praksi se registruju kao udruženja sa tri člana i nakon toga nesmetano učestvuju u izbornom procesu.

Ispada da je u BiH lakše i jeftinije osnovati političku partiju nego zajednicu etažnih vlasnika.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ACHTUNG DICHTUNG

18.08.2016 13:14

Manite nas pravnog minimalizma. Čuj peru pare...to znaju svi. Ima li odgovornosti? I to izvještaj samo za kampanju. A kad dođu na vlast dobiju budžet i sve resurse kao da su vlasnici.

ODGOVORITE
Name

Dz- Golub

18.08.2016 13:52

Cik jako smjesna organizacija,zasto ne uvedete taksu za prijavu politicke partije ili Nezavisnih kandidadta od 100.000 km.pa bih vidjeli koliko bi partija bilo.Vladajuca stranka Snsd u Zvorniku ima svojih 10 nezavisnih kandidata,cjeli biracki odbor iz Snsd-a.i opet kazu sve posteno i trsnparentno.

ODGOVORITE