ОИ - рукомет: Пољаци шокирали Хрвате! Класик за финале: Француска - Њемачка!

Репрезентација Пољске посљедњи је полуфиналиста олимпијског турнира у Рију након што је савладала Хрватску резултатом 30:27. У полуфиналу олимпијског турнира у рукомету гледаћемо велики европски дерби. Крај за Вујовића и Словенце! Данска елиминисала Јанезе у четвртфиналу турнира у Рију!

Остали спортови 18.08.2016 | 12:00
ОИ - рукомет: Пољаци шокирали Хрвате! Класик за финале: Француска - Њемачка!
Карол Билецки – име је које се са поштовањем изговара у Пољској, а које ће још дуго памтити хрватски рукометаши.

Икона пољске репрезентације који је имао част да носи заставу Пољске на отварању Олимпијских игара у Рију са 12 голова водио је свој тим до велике, огромне побједе над Хрватском 30:27 у четвртфиналу у Рију.

Пољаци јесу свјетски прваци, али побједа над Хрватском, двоструким освајачем златне олимпијске медаље и репрезентацијом која је у већ 20 година у самом врху свјетског рукомета јесте изненађење којем се мало ко надао.

Хрватска и Пољска 11. јуна 2010. године одиграли су меч који ће остати заувијек упамћен, иако се радило тек о још једном у низу пријатељских мечева. Током једног напада хрватске репрезентације Карол Билецки остао је на поду послије дуела са Јосипом Валчићем, а услиједио је прави шок.

Пољак је послије неколико операција у Њемачкој сазнао страшну истину – остао је потпуно слијеп на једно око.

Ово ипак није био крај за пољског репрезентативца. Наставио је да игра рукомет, иако то није било нимало лако с обзиром на чињеницу да више није могао да види један дио терена. Ни пољска репрезентација није се одрекла једног од својих најбољих играча и он се врло брзо вратио у национални тим.

Предвођени Билецким Пољска је успјела да се на Свјетском првенству 2015. домогне трећег мјеста, а сада ће имати прилику да најмање понови успјех са Олимпијских игара из Монтреала 1976. године када су пољски рукометаши освојили бронзану медаљу.

Пољска ће играти полуфинале против Данске, након побједе над Хрватском 30:27 у четвртфиналу, тријумфа којим се Билецки „осветио“ Хрватима за истини за вољу, потпуо ненамјерну повреду која му је обиљежила каријеру.

Дуел у Рију почео је голом Шипрака за вођство Пољака, међутим играло се у егалу пуних 20 минута, све до 11:11, а онда је Пољска направила осјетнију предност. Лоше су Хрвати одиграли посљедњих десет минута првог дијела и дозволили противнику да се „одлијепи“ на четири разлике – 15:11.

Ту предност Пољска је задржала до одласка на одмор, на семафору је стајало 18:14, иако су Хрвати могли и до гола у посљедњој секунди првог дијела, али је Дувњак погодио стативу.

Друго полувријеме почело је са два гола Пољака, који су показали да неће лако испустити ову предност, а тек у 49. минуту када је Чупић погодио за 21:20 вратили су Хрвати поново поптуну неизвјесност у овај меч.

Чупић и Степанчић држали су Хрватску у игри, међутим Карол Билецки био је одлучан да одведе свој тим у полуфинале. Хрватска је у два наврата успјела да изједначи, било је 25:25 и 26:26, међутим послије сваког изједначења Билецки је погађао и враћао своју екипу у вођство.

Након другог пута, услиједила је и подршка саиграча и Пољска је у посљедњих пет минута утакмице мини-серијом 3:0 стигла до 29:26, одлучујуће предности коју више нике није могао да стигне.

Домагој Дувњак 45 секунди прије краја смањио је на 29:27, међутим, послије тајм аута Таланта Душебајева погодио је Криштоф Лијевски за коначних 30:27 и Хрватску оставио без олимпијске медаље.

Бронзанима са ОИ из Лондона 2012. године и двоструким олимпијским побједницима из Атланте 1996. године и 2004. из Атине, остала је борба за пласман од петог до осмог мјеста, док ће Пољска у полуфиналу играти против Данске која је раније синоћ савладала Словенију.

У полуфиналу олимпијског турнира у рукомету гледаћемо велики европски дерби.

Олимпијски шампион против шампиона Европе!

Први полуфинални пар рукометног турнира у Рију чине Француска и Немачка, које су до борбе за медаљу стигле победама против Бразила, односно Катара.

Репрезентација Француске није имала много респекта за домаћина, Бразил, којег је савладала резултатом 34:27 и спречила још једну сензацију на олимпијским играма.

Бразилци су у групној фази направили велико изненађење победом над Немачком 33:30, међутим двоструки освајач златне медаље, селекција Француске ипак је била превелик залогај за њих.

Није ово била лака побједа Француза како се чини на први поглед. Бразил се држао нешто више од пола сата, имао егал 16:16 на полувремену, међутим Французи су по ко зна који пут противника сломили у наставку.

Тијаго Дос Сантос у 37. минуту постигао је погодак за 21:20, међутим, било је то последње вођство Бразилаца који нису издржали темпо Француза у другом полувремену.

Головима Портеа, Сораиндоа и посебно расположеног Гигуа Француска се са 22:22 одлијепила на 26:22 и већ тада било је јасно да Французи не желе наслове попут "Нови олимпијски шампион...".

Гигу са осам, Сораиндо са седам и Нарцис са шест голова предводили су Француску до тријумфа 34:27 којим су заказали суботње полуфинале са Њемачком.

У тој борби за полуфинале стигли су Французи и да одиграју пар акција за публику. 

Немачка је до полуфинала стигла победом над вицешампионом света, селекцијом Катара. Упркос предвиђањима да би рукометаши Катара на свом дебију на олимпијским играма могли до медаље, па можда да и скину "скалп" највећима, заустављени су у четвртфиналу.

Немачка је славила резултатом 34:22 и отказала репризу финала Светског првенства у полуфиналу Олимпијских игара.

Катар је своје амбиције гајио на одличном успјеху са тог Свјетског првенства, али и припремних мечева, у којем је баш против Немаца играо чак два пута.

У првом мечу 11. марта Њемачка је славила 32:17, међутим, два дана касније Катар се реванширао, истина много мање убедљиво, 26:24, али победа над шампионом Европе уливала је поверење селекцији Валера Ривере пред историјски наступ на олимпијским играма.

"Легија странаца" на овим Олимпијским играма ипак није играла тако добро као на Светском првенству, а и против Немачке недостајало је оштрине у нападу и чврстине у одбрани. Немци су већ у првом делу преузели ствар у своје руке, посебно у финишу првог дела у којем су стигли до четири гола предности – 16:12.

На почетку другог полувремена ударни тандем селекције Катара, Марковић – Капоте, промашио је прва два напада, Немци су стигли до 18:12 и био је то симболичан наговјештај дешавања у наставку сусрета.

Европски шампион из минута у минут повећавао је своју предност и на крају уписао убедљиву побједу 34:22.

Немачка је до победе стигла тимском игром, о чему сведочи и то да се само два играча нису уписала у листу стријелаца на којој су редом најефикаснији постигли по пет, четири, три гола... па је беспотребно издвајати неке најбоље појединце.

Уз изузетак Капотеа, који је постигао девет голова, остатак катарске екипе је подбацио постигавши тек по гол или два, а то се може рећи и за Марковића, који је уписао за њега скромних четири поготка.

Крај за Вујовића и Словенце! Данска елиминисала Јанезе у четвртфиналу турнира у Рију!

Такмичење у четвртфиналу завршила је и селекција Словеније која је сјајно играла у Бразилу предвођена српским стручњаком Веселином Вујовићем, али ништа није могла вечерас против сјајног Микаела Хансена који је са осам голова предводио Данце до убедљивог тријумфа од 37:30.

Резултати четвртфинала

Француска – Бразил 34:27 (16:16)

Њемачка – Катар 34:22 (16:12)

Словенија – Данска 30:27(13:16)

Хрватска –Пољска 27:30 (14:18)

Парови полуфинала

Француска – Њемачка

Пољска - Данска

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар