OI - rukomet: Poljaci šokirali Hrvate! Klasik za finale: Francuska - Njemačka!

Reprezentacija Poljske posljednji je polufinalista olimpijskog turnira u Riju nakon što je savladala Hrvatsku rezultatom 30:27. U polufinalu olimpijskog turnira u rukometu gledaćemo veliki evropski derbi. Kraj za Vujovića i Slovence! Danska eliminisala Janeze u četvrtfinalu turnira u Riju!

Ostali sportovi 18.08.2016 | 12:00
OI - rukomet: Poljaci šokirali Hrvate! Klasik za finale: Francuska - Njemačka!
Karol Bilecki – ime je koje se sa poštovanjem izgovara u Poljskoj, a koje će još dugo pamtiti hrvatski rukometaši.

Ikona poljske reprezentacije koji je imao čast da nosi zastavu Poljske na otvaranju Olimpijskih igara u Riju sa 12 golova vodio je svoj tim do velike, ogromne pobjede nad Hrvatskom 30:27 u četvrtfinalu u Riju.

Poljaci jesu svjetski prvaci, ali pobjeda nad Hrvatskom, dvostrukim osvajačem zlatne olimpijske medalje i reprezentacijom koja je u već 20 godina u samom vrhu svjetskog rukometa jeste iznenađenje kojem se malo ko nadao.

Hrvatska i Poljska 11. juna 2010. godine odigrali su meč koji će ostati zauvijek upamćen, iako se radilo tek o još jednom u nizu prijateljskih mečeva. Tokom jednog napada hrvatske reprezentacije Karol Bilecki ostao je na podu poslije duela sa Josipom Valčićem, a uslijedio je pravi šok.

Poljak je poslije nekoliko operacija u Njemačkoj saznao strašnu istinu – ostao je potpuno slijep na jedno oko.

Ovo ipak nije bio kraj za poljskog reprezentativca. Nastavio je da igra rukomet, iako to nije bilo nimalo lako s obzirom na činjenicu da više nije mogao da vidi jedan dio terena. Ni poljska reprezentacija nije se odrekla jednog od svojih najboljih igrača i on se vrlo brzo vratio u nacionalni tim.

Predvođeni Bileckim Poljska je uspjela da se na Svjetskom prvenstvu 2015. domogne trećeg mjesta, a sada će imati priliku da najmanje ponovi uspjeh sa Olimpijskih igara iz Montreala 1976. godine kada su poljski rukometaši osvojili bronzanu medalju.

Poljska će igrati polufinale protiv Danske, nakon pobjede nad Hrvatskom 30:27 u četvrtfinalu, trijumfa kojim se Bilecki „osvetio“ Hrvatima za istini za volju, potpuo nenamjernu povredu koja mu je obilježila karijeru.

Duel u Riju počeo je golom Šipraka za vođstvo Poljaka, međutim igralo se u egalu punih 20 minuta, sve do 11:11, a onda je Poljska napravila osjetniju prednost. Loše su Hrvati odigrali posljednjih deset minuta prvog dijela i dozvolili protivniku da se „odlijepi“ na četiri razlike – 15:11.

Tu prednost Poljska je zadržala do odlaska na odmor, na semaforu je stajalo 18:14, iako su Hrvati mogli i do gola u posljednjoj sekundi prvog dijela, ali je Duvnjak pogodio stativu.

Drugo poluvrijeme počelo je sa dva gola Poljaka, koji su pokazali da neće lako ispustiti ovu prednost, a tek u 49. minutu kada je Čupić pogodio za 21:20 vratili su Hrvati ponovo poptunu neizvjesnost u ovaj meč.

Čupić i Stepančić držali su Hrvatsku u igri, međutim Karol Bilecki bio je odlučan da odvede svoj tim u polufinale. Hrvatska je u dva navrata uspjela da izjednači, bilo je 25:25 i 26:26, međutim poslije svakog izjednačenja Bilecki je pogađao i vraćao svoju ekipu u vođstvo.

Nakon drugog puta, uslijedila je i podrška saigrača i Poljska je u posljednjih pet minuta utakmice mini-serijom 3:0 stigla do 29:26, odlučujuće prednosti koju više nike nije mogao da stigne.

Domagoj Duvnjak 45 sekundi prije kraja smanjio je na 29:27, međutim, poslije tajm auta Talanta Dušebajeva pogodio je Krištof Lijevski za konačnih 30:27 i Hrvatsku ostavio bez olimpijske medalje.

Bronzanima sa OI iz Londona 2012. godine i dvostrukim olimpijskim pobjednicima iz Atlante 1996. godine i 2004. iz Atine, ostala je borba za plasman od petog do osmog mjesta, dok će Poljska u polufinalu igrati protiv Danske koja je ranije sinoć savladala Sloveniju.

U polufinalu olimpijskog turnira u rukometu gledaćemo veliki evropski derbi.

Olimpijski šampion protiv šampiona Evrope!

Prvi polufinalni par rukometnog turnira u Riju čine Francuska i Nemačka, koje su do borbe za medalju stigle pobedama protiv Brazila, odnosno Katara.

Reprezentacija Francuske nije imala mnogo respekta za domaćina, Brazil, kojeg je savladala rezultatom 34:27 i sprečila još jednu senzaciju na olimpijskim igrama.

Brazilci su u grupnoj fazi napravili veliko iznenađenje pobedom nad Nemačkom 33:30, međutim dvostruki osvajač zlatne medalje, selekcija Francuske ipak je bila prevelik zalogaj za njih.

Nije ovo bila laka pobjeda Francuza kako se čini na prvi pogled. Brazil se držao nešto više od pola sata, imao egal 16:16 na poluvremenu, međutim Francuzi su po ko zna koji put protivnika slomili u nastavku.

Tijago Dos Santos u 37. minutu postigao je pogodak za 21:20, međutim, bilo je to poslednje vođstvo Brazilaca koji nisu izdržali tempo Francuza u drugom poluvremenu.

Golovima Portea, Soraindoa i posebno raspoloženog Gigua Francuska se sa 22:22 odlijepila na 26:22 i već tada bilo je jasno da Francuzi ne žele naslove poput "Novi olimpijski šampion...".

Gigu sa osam, Soraindo sa sedam i Narcis sa šest golova predvodili su Francusku do trijumfa 34:27 kojim su zakazali subotnje polufinale sa Njemačkom.

U toj borbi za polufinale stigli su Francuzi i da odigraju par akcija za publiku. 

Nemačka je do polufinala stigla pobedom nad vicešampionom sveta, selekcijom Katara. Uprkos predviđanjima da bi rukometaši Katara na svom debiju na olimpijskim igrama mogli do medalje, pa možda da i skinu "skalp" najvećima, zaustavljeni su u četvrtfinalu.

Nemačka je slavila rezultatom 34:22 i otkazala reprizu finala Svetskog prvenstva u polufinalu Olimpijskih igara.

Katar je svoje ambicije gajio na odličnom uspjehu sa tog Svjetskog prvenstva, ali i pripremnih mečeva, u kojem je baš protiv Nemaca igrao čak dva puta.

U prvom meču 11. marta Njemačka je slavila 32:17, međutim, dva dana kasnije Katar se revanširao, istina mnogo manje ubedljivo, 26:24, ali pobeda nad šampionom Evrope ulivala je poverenje selekciji Valera Rivere pred istorijski nastup na olimpijskim igrama.

"Legija stranaca" na ovim Olimpijskim igrama ipak nije igrala tako dobro kao na Svetskom prvenstvu, a i protiv Nemačke nedostajalo je oštrine u napadu i čvrstine u odbrani. Nemci su već u prvom delu preuzeli stvar u svoje ruke, posebno u finišu prvog dela u kojem su stigli do četiri gola prednosti – 16:12.

Na početku drugog poluvremena udarni tandem selekcije Katara, Marković – Kapote, promašio je prva dva napada, Nemci su stigli do 18:12 i bio je to simboličan nagovještaj dešavanja u nastavku susreta.

Evropski šampion iz minuta u minut povećavao je svoju prednost i na kraju upisao ubedljivu pobjedu 34:22.

Nemačka je do pobede stigla timskom igrom, o čemu svedoči i to da se samo dva igrača nisu upisala u listu strijelaca na kojoj su redom najefikasniji postigli po pet, četiri, tri gola... pa je bespotrebno izdvajati neke najbolje pojedince.

Uz izuzetak Kapotea, koji je postigao devet golova, ostatak katarske ekipe je podbacio postigavši tek po gol ili dva, a to se može reći i za Markovića, koji je upisao za njega skromnih četiri pogotka.

Kraj za Vujovića i Slovence! Danska eliminisala Janeze u četvrtfinalu turnira u Riju!

Takmičenje u četvrtfinalu završila je i selekcija Slovenije koja je sjajno igrala u Brazilu predvođena srpskim stručnjakom Veselinom Vujovićem, ali ništa nije mogla večeras protiv sjajnog Mikaela Hansena koji je sa osam golova predvodio Dance do ubedljivog trijumfa od 37:30.

Rezultati četvrtfinala

Francuska – Brazil 34:27 (16:16)

Njemačka – Katar 34:22 (16:12)

Slovenija – Danska 30:27(13:16)

Hrvatska –Poljska 27:30 (14:18)

Parovi polufinala

Francuska – Njemačka

Poljska - Danska

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar