Београд: Нови хит међу менаџерима

Међу менаџерима у Београду постало је популарно примање инфузије за враћање енергије. То, међутим, тврде стручњаци, може бити фатално.

Србија 18.08.2016 | 07:13
Београд: Нови хит међу менаџерима
Млади и образовани, успешни. Докле бисте ишли због тренда? Због наводног враћања елана или због неке боре мање. Да ли бисте угрозили здравље, па и живот?

"Помаже ми кад сам уморан или под стресом због посла. Понекад, кад заглавим у граду до ујутру, позовем ординацију и на кућну адресу ми дође медицинска сестра, да ми инфузију и као нов идем на посао", прича за „Блиц“ Ј. М. (39), један од корисника ове све популарније услуге.

У престоници се отворило више ординација које су постале веома запослене.

"Долазимо на жељену адресу, медицинска сестра и колега у пратњи. Важно је само да нам се јавите унапред и да закажете зато што смо пребукирани", речено нам је на почетку, када смо телефоном окренули једну од ових ординација.



За свакога по нешто

На њиховом сајту у понуди се налазе инфузија за спортисте, инфузија за здраве, инфузија намењена регулацији тежине, инфузија за менаџмент синдром, инфузија да будете вечно млади, инфузија витамин Ц, инфузија за лечење анемије. Питали смо шта се ставља у ове инфузије.

"То је слани раствор, понекад ставимо витамин Ц, магнезијум и још неке електролите. Понекад дајемо и глукозну терапију", гласио је одговор.

На питање како дају инфузију и да ли знају да она може бити фатална код особа које, на пример, имају тромб, уследило је контрапитање: „Јесте ли ви новинар?“

Ове ординације иду по компанијама и нуде своје услуге. Цене су астрономске и крећу се од 65 до 80 евра за једну инфузију.

Када се физиолошки раствор и неки витамин купе у апотеци, све кошта око 800-900 динара, док медицинске сестре долазак наплаћују око 1.500 динара. Из овога је јасно колика је зарада.

Међутим, то је најмањи проблем. Овде је, тврде стручњаци, реч о озбиљној методи која може имати опасне последице.

"Не постоји ниједан здравствени разлог да некоме тек тако дајете инфузију и то може бити опасно по живот. Неко вас позове телефоном и каже вам да дођете да му дате инфузију да би имао више енергије или да би боље изгледао. Неопходно је да лекар погледа пацијента, успостави дијагнозу и потом препише терапију. Овде имамо терапију без дијагнозе и то треба забранити", каже за „Блиц“ др Вишеслав Хаџи-Тановић, професор интерне медицине и кардиологије.

Хаџи-Тановић наводи да су могуће многобројне компликације.

"Ако је неко нестручан, може да уђе ваздух и да се направи гасна емболија, што изазива тренутну смрт. То се, мада веома ретко, дешава и код обучених техничара у болницама", каже и додаје:

"Инфузија може да доведе до тога да се направи тромб или да се откачи неки који постоји у организму, а то такође може бити фатално".

Власница ординације: Компликације НИКАД не можете да предвидите

Олгица С., власница једног од центара (сви подаци познати редакцији), са индигнацијом одбија све оптужбе:

"Лично сам имала две естетске корекције, а тек касније сам сазнала да сам имала проширење крвног суда у мозгу. Сваки човек има много тромбова у организму, свака медицинска процедура има и контраиндикације, то не можете да предвидите", каже она.

На питање како је могуће да се даје терапија без успостављене дијагнозе, Олгица С. каже „да је дијагноза хроничан умор или разни екцеми, лишајеви или ако сте више тих дана пили или пушили“.

(Блиц.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Затезала

18.08.2016 06:36

Шта вас брига? Видјела жаба да се коњи поткивају. Нека пумпају усне, вене, затежу лице, пуне с-се, задњицу...одувјек је било...ко нема у глави...има у ботоксу И осталим додацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

18.08.2016 08:41

Није то" Ста вас брига" брига би требала бити свакога јер кад се разболе лијеце се на дрзавни рацун.

Name

Супер!

18.08.2016 07:33

Ако је то фора медју менадзерима, нека, нека поцркају! Свакако нису ни за ста! Измисљена дјелатност! По мотику би ја њима увалио...и по пола киле брље, па на ливаду... :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

18.08.2016 11:30

Бизнис опасан, није важно шта ће бити послије инфузије.

ОДГОВОРИТЕ