Beograd: Novi hit među menadžerima

Među menadžerima u Beogradu postalo je popularno primanje infuzije za vraćanje energije. To, međutim, tvrde stručnjaci, može biti fatalno.

Srbija 18.08.2016 | 07:13
Beograd: Novi hit među menadžerima
Mladi i obrazovani, uspešni. Dokle biste išli zbog trenda? Zbog navodnog vraćanja elana ili zbog neke bore manje. Da li biste ugrozili zdravlje, pa i život?

"Pomaže mi kad sam umoran ili pod stresom zbog posla. Ponekad, kad zaglavim u gradu do ujutru, pozovem ordinaciju i na kućnu adresu mi dođe medicinska sestra, da mi infuziju i kao nov idem na posao", priča za „Blic“ J. M. (39), jedan od korisnika ove sve popularnije usluge.

U prestonici se otvorilo više ordinacija koje su postale veoma zaposlene.

"Dolazimo na željenu adresu, medicinska sestra i kolega u pratnji. Važno je samo da nam se javite unapred i da zakažete zato što smo prebukirani", rečeno nam je na početku, kada smo telefonom okrenuli jednu od ovih ordinacija.



Za svakoga po nešto

Na njihovom sajtu u ponudi se nalaze infuzija za sportiste, infuzija za zdrave, infuzija namenjena regulaciji težine, infuzija za menadžment sindrom, infuzija da budete večno mladi, infuzija vitamin C, infuzija za lečenje anemije. Pitali smo šta se stavlja u ove infuzije.

"To je slani rastvor, ponekad stavimo vitamin C, magnezijum i još neke elektrolite. Ponekad dajemo i glukoznu terapiju", glasio je odgovor.

Na pitanje kako daju infuziju i da li znaju da ona može biti fatalna kod osoba koje, na primer, imaju tromb, usledilo je kontrapitanje: „Jeste li vi novinar?“

Ove ordinacije idu po kompanijama i nude svoje usluge. Cene su astronomske i kreću se od 65 do 80 evra za jednu infuziju.

Kada se fiziološki rastvor i neki vitamin kupe u apoteci, sve košta oko 800-900 dinara, dok medicinske sestre dolazak naplaćuju oko 1.500 dinara. Iz ovoga je jasno kolika je zarada.

Međutim, to je najmanji problem. Ovde je, tvrde stručnjaci, reč o ozbiljnoj metodi koja može imati opasne posledice.

"Ne postoji nijedan zdravstveni razlog da nekome tek tako dajete infuziju i to može biti opasno po život. Neko vas pozove telefonom i kaže vam da dođete da mu date infuziju da bi imao više energije ili da bi bolje izgledao. Neophodno je da lekar pogleda pacijenta, uspostavi dijagnozu i potom prepiše terapiju. Ovde imamo terapiju bez dijagnoze i to treba zabraniti", kaže za „Blic“ dr Višeslav Hadži-Tanović, profesor interne medicine i kardiologije.

Hadži-Tanović navodi da su moguće mnogobrojne komplikacije.

"Ako je neko nestručan, može da uđe vazduh i da se napravi gasna embolija, što izaziva trenutnu smrt. To se, mada veoma retko, dešava i kod obučenih tehničara u bolnicama", kaže i dodaje:

"Infuzija može da dovede do toga da se napravi tromb ili da se otkači neki koji postoji u organizmu, a to takođe može biti fatalno".

Vlasnica ordinacije: Komplikacije NIKAD ne možete da predvidite

Olgica S., vlasnica jednog od centara (svi podaci poznati redakciji), sa indignacijom odbija sve optužbe:

"Lično sam imala dve estetske korekcije, a tek kasnije sam saznala da sam imala proširenje krvnog suda u mozgu. Svaki čovek ima mnogo trombova u organizmu, svaka medicinska procedura ima i kontraindikacije, to ne možete da predvidite", kaže ona.

Na pitanje kako je moguće da se daje terapija bez uspostavljene dijagnoze, Olgica S. kaže „da je dijagnoza hroničan umor ili razni ekcemi, lišajevi ili ako ste više tih dana pili ili pušili“.

(Blic.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zatezala

18.08.2016 06:36

Šta vas briga? Vidjela žaba da se konji potkivaju. Neka pumpaju usne, vene, zatežu lice, pune s-se, zadnjicu...oduvjek je bilo...ko nema u glavi...ima u botoksu I ostalim dodacima.

ODGOVORITE
Name

Logika

18.08.2016 08:41

Nije to" Sta vas briga" briga bi trebala biti svakoga jer kad se razbole lijece se na drzavni racun.

Name

Super!

18.08.2016 07:33

Ako je to fora medju menadzerima, neka, neka pocrkaju! Svakako nisu ni za sta! Izmisljena djelatnost! Po motiku bi ja njima uvalio...i po pola kile brlje, pa na livadu... :-)

ODGOVORITE
Name

građanin

18.08.2016 11:30

Biznis opasan, nije važno šta će biti poslije infuzije.

ODGOVORITE