Алтернативно лијечење рака однијело три живота

Троје пацијената је умрло, а двоје се налази у тешком стању, убрзо након што су у њемачкој алтернативној болници примили наводни третман за лијечење рака, иако није прошао клиничка тестирања, јављају медији, међу којима и угледни научни часопис "Сциенце".

Свијет 17.08.2016 | 21:05
Алтернативно лијечење рака однијело три живота
Једињење, у стручним круговима познато као 3-бромпируват (3БП), изворно је развијен на Универзитету Џонс Хопкинс у Балтимору. Поједини научници сматрају да има велики потенцијал, али подаци о његовој безбједности и ефикасности за лијечење карцинома човјека за сада су тек анегдоталне природе.

Њемачка полиција покренула је истрагу 4. августа, након што су у клиници "Биологише Канкер Центрум" у Бригену, коју води алтернативни практичар Клаус Рос, недуго након третмана умрла два пацијента из Холандије и један из Белгије. Још двоје болесника који су прошли исти третман лијечени су због стања опасног по живот.

Полиција и државни адвокати у Њемачкој, Холандији и Белгији позвали су све пацијенте који су се лијечили 3БП-ом у истој болници да се јаве локалним стручњацима. До објаве текста у часопису Сциенце почетком недјеље, јавило се њих 26.

Коментаришући први смртни случај, Рос је на својој страници објавио да је шокиран и да му је жао што је створен утисак да би за смрт могла да буде одговорна алтернативна медицина.

Према писању локалних медија, у Росову клинику обично долазе болесници који нису успјели да се излијече уобичајеним методама, или они који су жељели да избјегну хемотерапију и зрачење. За 10-одневни третман наплаћивано им је 9.900 евра, а Рос је на својој веб страници рекламирао терапију као тренутно најбољу методу за лијечење рака.

Страница "псирам.цом" је преминуле пацијенте у међувремену идентификовала као 43-годишњег Јокеа Ван дер Колка, 55-годишњу Лентје Каленс и 55-годишњег Петера ван Овендорпа. За сада није познато да ли су били у терминалној фази рака.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар