Alternativno liječenje raka odnijelo tri života

Troje pacijenata je umrlo, a dvoje se nalazi u teškom stanju, ubrzo nakon što su u njemačkoj alternativnoj bolnici primili navodni tretman za liječenje raka, iako nije prošao klinička testiranja, javljaju mediji, među kojima i ugledni naučni časopis "Science".

Svijet 17.08.2016 | 21:05
Alternativno liječenje raka odnijelo tri života
Јedinjenje, u stručnim krugovima poznato kao 3-brompiruvat (3BP), izvorno je razvijen na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru. Pojedini naučnici smatraju da ima veliki potencijal, ali podaci o njegovoj bezbjednosti i efikasnosti za liječenje karcinoma čovjeka za sada su tek anegdotalne prirode.

Njemačka policija pokrenula je istragu 4. avgusta, nakon što su u klinici "Biologiše Kanker Centrum" u Brigenu, koju vodi alternativni praktičar Klaus Ros, nedugo nakon tretmana umrla dva pacijenta iz Holandije i jedan iz Belgije. Јoš dvoje bolesnika koji su prošli isti tretman liječeni su zbog stanja opasnog po život.

Policija i državni advokati u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji pozvali su sve pacijente koji su se liječili 3BP-om u istoj bolnici da se jave lokalnim stručnjacima. Do objave teksta u časopisu Science početkom nedjelje, javilo se njih 26.

Komentarišući prvi smrtni slučaj, Ros je na svojoj stranici objavio da je šokiran i da mu je žao što je stvoren utisak da bi za smrt mogla da bude odgovorna alternativna medicina.

Prema pisanju lokalnih medija, u Rosovu kliniku obično dolaze bolesnici koji nisu uspjeli da se izliječe uobičajenim metodama, ili oni koji su željeli da izbjegnu hemoterapiju i zračenje. Za 10-odnevni tretman naplaćivano im je 9.900 evra, a Ros je na svojoj veb stranici reklamirao terapiju kao trenutno najbolju metodu za liječenje raka.

Stranica "psiram.com" je preminule pacijente u međuvremenu identifikovala kao 43-godišnjeg Јokea Van der Kolka, 55-godišnju Lentje Kalens i 55-godišnjeg Petera van Ovendorpa. Za sada nije poznato da li su bili u terminalnoj fazi raka.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar