Или демаркација и ЗСО или губитак подршке САД

Потпредседник САД Џозеф Бајден запретио је данас у Приштини политичким лидерима Косова да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Косову или ће, како је поручио, Приштина изгубити подршку САД.

Србија 17.08.2016 | 15:15
Или демаркација и ЗСО или губитак подршке САД
Бајден је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, рекао да ће тај споразум и формирање ЗСО имати позитиван утицај на регион.

"Желим да потпишете споразум са Црном Гором.То је фер договор и то ће имати позитиван утицај на регион. И Заједница српских општина. Неке одлуке се морају погурати, али тешке одлуке ће уродити плодом. Боли рата су још свеже. Све ово су свежи ожиљци, али Косово треба да иде напред ка заједничкој будућности, и једнаким правима за све грађане ", рекао је Бајден.

Други човек САД је поручио да Приштина мора имати блиску сарадњу са својим, како је рекао, суседима.

Рекао је да су се и премијер Иса Мустафа и косовски председник Хашим Тачи позитивно изјаснили о наставку разговора са Београдом, уз посредовање Брисела.

"То ће бити тешко, али неопходно. Са (премијером Александром) Вучићем такође сам, разговао о овом питању", рекао је Бајден и упозорио да албански политички имају обавезу и одговорност да се придржава обавеза које су дате у Бриселу.

Бајден је рекао и да нема повратка назад.

" Ви сте успели да обезбедите независност и имаћете утицај не само овде, већ иу региону, упркос мањинским мисљењима опозиције која претерује и не жели да потпишу споразум са Црном Гором ", рекао је Бајден.

Једини начин да Косово крене напред је да имате заједничку будућност и да промовишу помирење.

" Ми желимо да имамо јако мултиетничко Косово ", рекао је Бајден.

Истакао је даље да је употреба силе зарад спречавања демократског процеса неприхватљиво.

Према његовим речима, људи ће инвестирати на Косову ако постоји транспарентност и владавина права.

Зато, рекао је, очекује да власт у потпуности спроведе борбу против корупције и организованог криминала.

Бајден је похвалио косовске институције које су, како је рекао, спречиле своје грађане да иду да се боре у другим државама.

Указујући да је реч о питању од суштинског значаја за напредак Косова у Европи, Бајден је обећао да ће САД наставити да помажу Косово.

САД су, како је рекао, обезбедиле више од две милијарде долара помоћи Приштини.

"Ми желимо да имамо јако Косово које ће бити пуноправни члан ЕУ", рекао је Бајден

Казао је да му је част да именује аутопут Урошевац - Гњилане именом свог сина Бо Бајдена, али је рекао да је све ово претходно за Косово важније од церемоније именовања пута.

"Овде сам да осигурам да ће САД настојати да Косова да буде демократска држава. Ово је ваш изванредан успех за интерес моје земље. Ако успете, успеће и регион. Овај регион никада није у потпуности интегрисан у Европу и наша визија је европска интеграција ", закључио је Бајден.

Тачи је новинарима рекао да да ће дијалог са Београдом и брзо доћи на ред. Што се споразума о демаркации са Црном Гором тиче, Тачи је потврдио да је реч о фер договору.

Он је поновио да је за Приштину велика част посета америчког потпредседника.

"То је велика част што сте посетили нашу независну државу по други пут. Косово је данас веома разликује од Косова за које смо се борили пре 20 година", рекао је.

Тврди да је Косово данас веома другачије.

"Постали смо важни чланови глобалне организације. Косово као независна и суверена држава је ојачана миром, стабилношћу и регионалном сарадњом. Потрбно је више да ојачамо сарадњу са Србијом... али време иде брзо и ми смо у обавези да што је пре могуће дамо правац помирењу и у најкраћем року омогућимо нову динамику бриселског дијалога", рекао је.

Тачи је изразио уверење да ће, како је рекао, гранични проблем са Црном Гором ускоро бити решен, те да је усвајање споразума о демаркацији прави посао.

"Ова одлука парламента ће ојачати нашу државност и крај изолације наших грађана да путују без виза у циљном подручју. Без разграничења и формирања Заједнице српских општина, Косово ће остати изолована и занемарена од САД и остатка света", закључио је Тачи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нови бубрег!

17.08.2016 15:21

Досао бајден по нови бубрег и дзигеру код Тација! По препоруци од Могеринијеве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најава јамба

17.08.2016 21:18

Приштина ће изгубити подршку САД, јер тако је договорено са Москвом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

18.08.2016 00:23

Демагога, "изборили независност" а као нису им је Амери дали, па да ли њему неко вјерује.

ОДГОВОРИТЕ